11/01/15 10:49
(http://www.klassa.bg/)

Омер Берзинчи, зам. външен министър на Ирак: Благодарим на България, че помага срещу чумата “Ислямска държава”

 Все още проучваме предложението на Москва за удари

 

- Г-н Берзинчи, каква е целта на посещението ви в България?

- Бях поканен от Атлантическия клуб в България за конференция на тема участието и ролята на жената във войските на НАТО.

Дискусията беше много интересна. Нашата делегация сподели своите виждания. Изразихме решителната си подкрепа за това, че жени трябва да участват в тези войски.

Това е важно, особено когато армията на НАТО влиза на територията на държави в подкрепа на народите им.

За да се избегнат

репресии срещу

жените сред

населението,

трябва да има

жени офицери

Всички хора се чувстват по-спокойни, когато в тези войски присъстват и жени. При обиски присъствието на жени офицери е много важно, особено в държави, където религията е много силна.

Говорихме и за ролята на жената в Ирак. Според конституцията ни трябва да има най-малко 25% жени депутати в парламента. Важно е, разбира се, това да са жени, които са специалисти в дадената област. В Ирак вече има жени министри, депутати и посланици. Във всички посолства на Ирак вече работят и жени. В момента в иракската армия също има жени, които са на административни постове.

- Имахте ли срещи с български министри?

- Срещнахме се с министъра на отбраната на Бълтария Николай Ненчев, имах среща в българското външно министерство, както и с председателя на Атлантическия клуб Соломон Паси. Обсъдихме сегашната ситуация в Ирак и борбата срещу терористите, в която участват армията, полицията, народните опълчения и военните части на автономния Иракски Кюрдистан - пешмерга.

Разказах им две истории. Наскоро стана известна историята на битка на отряд пешмерга. Трима кюрдски бойци са в танк, но свършват боеприпасите. Забелязват, че към тях идва танк на джихадистите, пълен с експлозиви. Преценяват, че ако стигне до отряда на кюрдите, може да елиминира до 200 души, и затова заедно

решават да се

жертват, да го

ударят челно,

за да се взривят

заедно с него

При удара другият танк се взривява, но кюрдските бойци оцеляват, макар и да са ранени.

Това е само една от историите за героизма на хората, които водят тази борба против тероризма. Другата е на един иракски полицай, охраняващ пункт за изборите. Открива камикадзе пред входа, но разбира, че няма време да го спре, изблъсква го настрани и се взривява заедно с него. Давам тези примери, защото сега ние се борим срещу тероризма вместо целия свят. Благодарим на България, че ни подкрепи във всяко отношение като член на международната коалиция.

- Търсихте ли военна подкрепа в София?

- Да, разбира се, и военна. Говорихме по тази тема с военния ви министър, посочихме в каква форма може да бъде тази помощ.

Военният

министър

ни обеща пълна

подкрепа по

всички линии

Ние не сме изолирани от света и Ирак не може да бъде сам срещу тази чума. По-добре да я сразим на наша територия, отколкото да тръгне по света.

- Каква е ситуацията в Ирак в момента? Спряно ли е вече настъплението на “Ислямска държава”?

- Ние не само спряхме тяхното напредване, но вече освобождаваме много райони, които досега бяха под техен контрол. В момента нашата тактика е да освобождаваме, а “Ислямска държава” минава в отбрана. Настъпваме непрекъснато и мисля, че иракският народ е решен да ликвидира тази организация.

- През последните дни има промяна в позицията на САЩ. Американските военни съобщиха, че са готови да изпратят отряди, които да се бият заедно с иракската армия на терен срещу бойците на “Ислямска държава”. Как ще коментирате това?

- Мисля, че позицията по този въпрос ще бъде изразена от иракските лидери. В момента не мога да направя коментар, защото новината е много прясна.

- Руският президент Владимир Путин вече заяви, че ако бъде помолена от Ирак, Москва може да нанася въздушни удари и там срещу джихадистите.

- Мога да кажа, че това предложение все още се проучва.

- По сведения на американски военни има неголям брой ирански войници на територията на Ирак, които също се бият срещу “Ислямска държава”. Разчитате ли на помощта на Иран?

- Не, ирански войски не участват в операциите в Ирак. Но мога да кажа, че сме благодарни на всяка държава, която иска да ни помага, но без условия. Опасността от “Ислямска държава” е опасност за всички, не само за нас.

- Какво е решението на глобалната бежанска криза според вас? Знаем, че от Ирак също има бежанци.

- Първо искам да подчертая, ние просто не желаем наши хора да напускат държавата. Тази вълна от бежанци се дължи на действията на “Ислямска държава”. Желаем от цялото си сърце хората ни да се връщат в родината. Сега

иракската

държава раздаде

7500 пасавана до

посолствата ни

по света, за да може тези хора да бъдат снабдени с такива временни паспорти и да могат да се върнат в Ирак. Условието е те да желаят да се върнат, а не да бъдат принуждавани. Ние уважаваме избора им за това къде искат да живеят. И това е разликата между сегашното управление в Ирак и това на диктатора Саддам Хюсеин. Той опитваше със сила да връща някои иракчани от чужбина, за да ги ликвидира.

Също така смятаме, че тази бежанска вълна е временна и рано или късно хората отново ще се върнат в родината си. Дано да не рискуват повече да пътуват по море, за да не стават храна за рибите.

- Преди няколко дни бившият британски премиер Тони Блеър се извини за западната инвазия през 2003 г. в Ирак, като каза, че тя донякъде е помогнала за възхода на “Ислямска държава”, създавайки вакуум във властта. Как ще коментирате това?

- Мисля, че

решението за

свалянето на

режима на

Саддам Хюсеин

не беше грешка

Не може също така и да твърдим, че при режима на Саддам беше по-добре, отколкото е сега.

- Точно това, между другото, твърди кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп. Той заяви, че ако Саддам и Муамар Кадафи бяха живи, светът щеше да бъде по-добър.

- Аз отново ще повторя, че самото решение за свалянето на режима на Саддам Хюсеин не е грешка, но може би бяха допуснати някои други грешки след това. Ако има сграда, която ще падне рано или късно, ние трябва да съборим тази сграда. В същото време трябва да мислим как да създадем друга, по-стабилна от нея.

Причината за нахлуването и възхода на “Ислямска държава” в Ирак е именно Саддам Хюсеин. Например в Ирак по времето на Саддам имаше много престъпници в затворите, осъдени за много тежки провинения. Малко преди да падне, Саддам отвори затворите и пусна всички тези хора на свобода. За да тормозят народа. Той искаше да каже “Не ме искате, аз тогава ще ви изпратя тези хора”. В последните години Саддам канеше престъпници от цял свят в армията си. След падането на режима тези хора останаха на свобода в страната.

- Наскоро участвахте в Ню Йорк заедно с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в конференция за опазването на културното наследство в зони на конфликт. Какво е положението в Ирак в момента?

- Има голяма опасност за всеки паметник на културата в районите, които са под контрола на “Ислямска държава”. Досега Ирак успява да съхранява тези паметници, които са под контрола на държавата.

Терористите живеят двоен живот. От една страна, ограбват тези паметници и продават, каквото могат, в различни райони на света. Това е скритата им дейност. А от друга, смятат, че тези паметници на културата са против волята на Аллах и ги взривяват моментално. В цялата история на исляма от 1437 години насам има такива паметници на културата във всички ислямски държави и никой досега не се е опитвал да ги ликвидира. Но джихадистите вече не се спират пред нищо.

- Има ли вече пресечени канали за износ на антики от Ирак?

- Чуваме за подобни неща, за организации, които са готови да купуват такива артефакти. Знаете много добре, че културата не трябва да се продава. Аз бях посланик в Ливан преди време и тогава успях да върна 78 исторически ценности обратно от Ливан в Ирак.

 

 

 

 

 

Зам. външният министър на Ирак Омер Берзинчи посети София преди дни. Той е роден в Киркук през 1960 година. Завършва Багдадския университет.

Член на синдиката на адвокатите между 1984 и 2004 г. Преподавал е в холандския клон на Института за хуманитарни науки - Париж. Бил е шеф на Асоциацията на ислямските общности в Холандия.

От 2004 г. до януари 2009 г. оглавява отдела за човешки права във външното министерство на Ирак. Посланик на Ирак в Ливан от 2009 г. до 2011 г. След това е посланик на Ирак в Румъния от 2011 г. до 5 март 2015 г.

Семеен. Владее арабски, кюрдски, турски, английски, персийски и холандски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване