11/01/15 21:11
(http://www.dnevnik.bg/)

Почина комунистът от ГДР, който без да иска "свали Стената"


Гюнтер Шабовски, високопоставеният представител на източногерманските власти, чието изявление, че ГДР отваря строго охраняваната си граница, ускори падането на Берлинската стена през 1989 година, почина днес в Берлин на 86-годишна възраст, предаде Би Би Си.

Вдовицата му, Ирина Шабовски, каза пред ДПА, че той е починал в дом за възрастни хора в германската столица.

Шабовски стана известен с пресконференцията си на 9 ноември 1989 г., в качеството си на член на Политбюро на Централния комитет на Германската единна социалистическа партия, когато обяви новите правила за пътуванията за гражданите на ГДР към Унгария.



В интервюта Шарбовски казва, че тогава въобще не е осъзнавал какви последствия ще имат тези негови думи.  

"Двама от комунистическия елит – бившият шеф на "Щази" Маркус Волф и партийният шеф за Берлин Гюнтер Шабовски – се опитаха да говорят пред митинга, но бяха заглушени от освирквания. "Твърде късно! Твърде късно!", скандираха хората", пише Марк Хайнрих от "Ройтерс".

"Когато на 4 ноември близо 1 милион източногерманци изпълниха улиците на Източен Берлин с настоявания за свободни избори, никой не очакваше, че Стената ще бъде залята от възторжени тълпи на следващата седмица.

Но шествието и демонстрацията на огромния "Александерплац" - огромно предизвикателство към режима на твърдолинейните комунисти, разклатен от реформите на Горбачов – беше истинският тласък, бутнал Стената.

Демонстрантите облепиха с плакати сивите сгради. Над шествието се носеше море от цветни плакати и транспаранти, върху платформа свиреше духов оркестър, а от прозорците поздравяваха хора – за пръв път имаше празнична атмосфера, свободна от страх."

Журналист по професия Шабовски завършва образованието си в престижния за времето си Московски университет и дълги години оглавява органа на източногерманските комунисти "Ноес Дойчланд".

През 80-те години става член на Политбюро на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП). По това време източногерманските партийни другари вече са наясно, че "държавата на работниците и селяните" бавно, но сигурно върви към банкрут.

Партията е разделена на два лагера - реформаторите, повлияни от Горбачов, и праволинейните начело с Хонекер.


В обществото недоволството набира скорост, създава се опозиционната организация "Нов форум", демонстрациите от Лайпциг обхващат цялата страна.

През октомври 1898 г. Хонекер се оттегля от поста си и отстъпва мястото на Егон Кренц. Реформаторите всъщност не искат да променят строя, искат според Шабовски да направят системата по-добра.

Първата стъпка в тази посока на новото Политбюро без Хонекер е приемането на по-либерален закон за пътуванията на Запад. Според новите правила източногерманците могат да пътуват отвъд стената, без да посочват защо отиват там и без да доказват, че имат роднини в Западна Германия. Прието е визите и разрешителните за пътуване да се издават по-бързо, дори на гранични пунктове.

Промените в закона са отговор и на масовите движения към Чехословакия и Унгария, които набират скорост. Прага и Будапеща вече са приели облекчен режим и трабанти масово щурмуват съседните държави, за да преминат през Чехия към Бавария и през Унгария към Австрия. Чехословашкото ръководство остро протестира пред властите в Източен Берлин заради наплива на източногерманци.

Шабовски, който на 9 ноември 1989 г. е лидер на комунистите в Берлин и секретар по информацията в партията свиква традиционната пресконференция след заседанието на ЦК. Той не е присъствал на обсъждането на промените на новия закон и ги получава на лист хартия от самия Егон Кренц минути преди пресконференцията.

Не знае също така, че официално те трябвало да бъдат оповестени по националното радио в емисията в 4 сутринта. Към края на пресконференцията италианският журналист Рикардо Ерман все пак задава въпрос за новите правила за пътуване и Шабовски ги чете от бележката, получена от Кренц.

Когато репортерът на "Билд" Петер Бринкман пита кога влизат в сила промените, партийният функционер се колебае няколко секунди, а после отговаря: "Доколкото знам, веднага". После целият свят знае какво се случва, защото щурмът на източногерманците към прочутия мост на "Борнхолмер щрасе" се излъчват по световните телевизии.

През 1997 г. заедно с Егон Кренц и Гюнтер Клайбер Шабовски е осъден на три години затвор в т. нар. процес на Политбюро. Делото се води заради убитите източногерманци при опит да преминат стената. За разлика от Кренц той приема присъдата си без възражения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване