11/02/15 09:38
(http://www.klassa.bg/)

980 000 лева за дивите птици

 Министерството на околната среда и водите обяви нова, четвърта процедура по ОП“Околна среда 2014-2020г.“ Тя е в областта на биоразнообразието и е насочена към по-ефективно управлението на защитените зони от европейската мрежа „НАТУРА 2000“.

Бенефициент е дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ, която трябва да представи проектното си предложение до 30 ноември 2015г. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 980 000 лв.

Мрежата от защитени зони „НАТУРА 2000“ заема 34,4% от територията на страната, което ни поставя на трето място в Европа след Словения и Хърватия. Изпълнителят на проекта ще трябва да направи анализ на това как се управляват тези зони в другите европейски държави и какъв е натрупаният опит у нас, след което да предложи подход за по-добро управление и структуриране на съответните органи.

Това ще е придружено с правен анализ за необходимите законодателни промени. Предложенията ще се обсъдят с всички заинтересовани страни.

Изпълнителят на проекта ще трябва да излезе с предложение и по отношение на Плановете за управление на защитените зони за птиците и местообитанията. Това се налага поради големия им брой – към момента те са 119 за дивите птици и 234 за местообитанията.

Не на последно място кандидатът ще трябва да предложи структурата, която да управлява Националната приоритетна рамка за действие по „НАТУРА 2000“. Това е рамков документ, който обосновава финансирането на мрежата в България и посочва мерките по отношение опазването на защитените видове и местообитания.

Проектът по процедурата може да бъде подаден от кандидата единствено по електронен път чрез системата ИСУН 2020

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване