11/02/15 07:53
(http://www.klassa.bg/)

Андрей Райчев: Политиката на диалог донесе много на ГЕРБ

 - Какво е особеното на втория тур от местния вот, г-н Райчев?

- Няма национален сюжет. Броят на гласовете беше напълно ясен още на първия тур. ГЕРБ набра своя милион, БСП - между 300 и 400 хиляди, ДПС - малко над 300 хиляди гласа. Дотук - 1,7 млн. бюлетини за тези партии. Като добавим и огромното количество недействителни бюлетини, спорът за първото, второто и третото място беше напълно разрешен. ГЕРБ води с огромно мнозинство, БСП е втора, но за малко, а ДПС - трета.
ГЕРБ обаче не повишава подкрепата си. Мотае се около този милион гласове за кой ли път, но му е повече от достатъчно, че не понижава.


- ГЕРБ държи първото място не от тези избори. На какво се дължи това?
- ГЕРБ води вече близо две години нов вид политика - политика на диалог, на отказ от риториката на уникалност, и това им донесе много. Защото те престанаха да изглеждат опасни, когато са на власт. Всеки вижда шансове да се договори с тях и да остане като опозиция, която да е приемлива, с достъпи, а не в изолация. Изключение от тази картина прави, разбира се, г-н Сидеров, който си води неговата политика. Но това е отделен въпрос.
С поведението си
ГЕРБ избягват
участ като тази
на СДС преди
- то преяде с власт, много бързо се спихна от това и умря. Докато ГЕРБ се стараят да бъдат компромисни с периферията си, да обединяват максимално, да правят национално широки коалиции. По един от въпросите - за конституцията, се разбраха даже с “Атака”.
Всичко това би било повече от добре, ако ГЕРБ водеха активна икономическа или реформаторска политика. Но нищо подобно не наблюдаваме. Наблюдаваме гигантски ръстове на националния заем - за заплати, за поддържане на едни системи, от които всички са недоволни. Изобщо държат ни в ситуация, в която всички са недоволни, но никой не смее да излезе от нея, защото реформите все ще са за сметка на някого. И тук непрекъснато се хранят и вълците, и овците. А на въпроса кой ще плаща отговорът е “Агнетата и малките вълчета". Тоест - следващото поколение.


- Как се справи на тези местни избори БСП? В тази криза и бедност левицата е нелогично слаба, ГЕРБ всъщност няма мощен опонент.
- Да, левицата е слаба, но не защото наистина е слаба, а защото не е единна. И тук трябва да се върнем назад към генезиса на БСП и към падането на социализма. Социализмът рухна не под ударите на САЩ, на някаква икономическа невъзможност да съществува, а заради скандала между перестройчици и номенклатура. След победата на номенклатурата перестройчиците загубиха тази победа на любими лидери, но не загубиха в посткомунистическите партии ролята си на реформатори. И след няколко неуспешни опита при г-н Жан Виденов в нашата левица беше сключен мир - този на Първанов. Той успя да снеме противоречията и
да обедини в
една партия
двете крила,
без да унищожи нито едно от тях. Боя се, че това е загубено в момента и че те се опитват да направят една партия тип Ципрас, която се намира между социалдемократите и комунистите, а не една съвременна социалдемократическа партия. В моите очи този опит е фатален - ще обрече партията на маргиналност, каквато виждаме в доста страни.


- Искате да кажете, че причините БСП да издиша са обективни?
- Да, това, че левицата ни в момента не може да бъде силна, е обективно дадено историческо обстоятелство. Погледнете картата на Европа, ще видите две зони. Едната е Южна Европа - Португалия, Испания (“Подемос”), Италия (Ренци) и Гърция (СИРИЗА), които явно олевяват. Ако пък погледнем източната периферия на Европа - Полша, Унгария, Румъния, България, тук са все десни с еднолични режими. Това в никакъв случай не са диктатури, но са близки до авторитаризъм. Но нашият случай е най-мек - ако сравним Борисов с Качински или с Орбан, ще видим, че нашето е с най-заоблени ъгли, най-неевроскептично, компромисно с противниците си, некаращо се с Европа. На този етап така изглеждаме.
Левицата не трябва да страда, че не е на власт, а да се консолидира. Впрочем, левицата не е силна нито в Полша, нито в Унгария. В Румъния залязва всеки момент - Виктор Понта всеки момент ще приключи. Това е фаза. Така изглеждат румънецът, българинът, полякът, унгарецът след 25 години промени, и десетина години след прехода.


- ДПС не успя да стане втора сила, но е почти на прага, не мислите ли?
- Първо да обсъдим въпроса дали
ДПС е втора сила Да, то е втора сила. На тези избори играе един много силен допълнителен минус - това са всички изселнически гласове, които просто нямат право да гласуват на местни избори. И второ - немалкото гласове на гастарбайтерската емиграция в Германия и други европейски страни. ДПС са назад с между 100 и 150 хиляди гласа по моя оценка, а това означава, че на един парламентарен вот с този резултат биха били втора сила.


- До какво би довела тази смяна на местата между ДПС и БСП?
- Сложен въпрос. При това ръководство на движението - до нищо особено. Но самото обстоятелство, че етническата партия ДПС е втора, си е нова ситуация в страната. Основният извод от нея е, че ДПС ще се превърне в незаобиколим фактор - всеки български министър-председател ще трябва да се съобразява с тях и по възможност да ги вкарва във властта.
Другото е, че българите вече минаха през няколко сатанизации на тази партия. Това беше много трайна политика вдясно, която намери място в сърцата на българите, защото темата за тях е много чувствителна.
Но ако питате мен, ДПС е една много благополучна за нас етническа партия. Първо, защото по никакъв начин не е религиозна, което е огромен дюшеш за България. Ако в ДПС бяха умерени ислямисти, тогава щяхме да видим...
И второ, защото тази партия по дефиниция не е в добри отношения с Турция, колкото и сега да ги е подобрила,
не може да бъде
турска маша

Напротив - Турция винаги ще мечтае за нещо на тяхно място, което да влияе повече. Това са двете обстоятелства, които ме карат да мисля, че нашият етнически модел не е изчерпан, въпреки всички опити да бъде разказвано тъкмо това.


- Как се представиха реформаторите? Вие сте автор на тезата, че ГЕРБ на този вот се доказва все повече като центристка сила, а вдясно остава голяма територия. Реформаторите ли ще я запълнят?
- Да, те. При това личи коя част от тях го правят по-успешно - това са формациите по-близко до центъра. Кунева и СДС имат отчетливо по-добри резултати от ДСБ. Вижда се и по избраните кметове. Когато се освобождава дясното към централното, тогава не крайната, а умерената десница привлича повече гласоподаватели. Това е естествен процес, който се дължи на това, че
ГЕРБ започна
да се държи
като център,
а не като крило. Борисов престана да се държи като лидер на партия, а започна да се държи малко като президент. За сметка на това президентът започна да се държи малко като лидер на партия...


- Изненада ли ви, че бежанската вълна не увеличи подкрепата за националистическите формации?
- Засега ние само на теория сме пострадали от бежанската вълна. Ако наистина се случи, картината у нас веднага ще се промени. Рейтингът на националистическите формации зависи от обема на националистическия електорат. И той бавно расте. В момента е 400-500 хиляди души. В този масив отчетливите парчета са три - видяхме ги на този вот, при това с изключително изненадващи крайни резултати. Всички очакваха ВМРО да вземе класическия си бронзов медал, но стана така, че ВМРО взе най-много гласове, следвана от Патриотичния фронт, който е втори, и “Атака” - трета. В бъдещия парламент, според мен, само една от тези три формации ще влезе.


- Каква е проекцията на резултата от местния вот върху бъдещ парламентарен?
- За да ви отговоря, трябва да знаем кога ще са парламентарните избори. Единият вариант е да съвпаднат с президентските, което е малко вероятно. Другият е да са след тях. Но за президентски избори основният въпрос е кой ще бъде президент и в частност ще се яви ли Борисов за президент. Непредвидимо е! Камо ли, ако са през 2018 г. Ако ме питате има ли ГЕРБ интерес от това да направи избори, за да спечели повече, отговорът ми е “Не”. Проблемът на Борисов не е липсата на власт, а само в начина на управление.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване