11/02/15 18:35
(http://www.dnevnik.bg/)

Георги Колев похвали премиера и нападна правосъдния министър


Няма съмнение че решаваща за увеличаването на бюджета на съдебната власт е била намесата на премиера, коментира в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви председателят на Върховния административен съд Георги Колев. В окончателния вариант на проектобюджета размерът на парите за съдебната власт бе увеличен с 45 млн. лв. над определената първоначално от Владислав Горанов сума.

В същото интервю,  по повод идеята му за  малобройна трета колегия във ВАС само за касационни дела, запитан защо не са били поканени предвидените в Закона за съдебната власт юридически организации и лица, както и министърът на правосъдието, Колев отвърна, че законът не го задължава да ги покани на пленума, а само казва, че "могат" да бъдат поканени. Той се запознал с изложените от правосъдния министър аргументи против трета колегия и с предложението му да се формира работна група за законодателни изменения. "Когато министърът беше създал работна група за промените в ЗСВ, не покани представители на ВАС. На какво основание сега той иска да участва?", заяви председателят Колев.

На напомнянето от водещата, че и авторитетни юристи са  реагирали  срещу създаване на третата колегия, Колев възрази: "Това е един и същи кръг хора, които винаги са били срещу мене. Но един друг кръг ме подкрепя."  И посочи  Съюза на административните съдии като пример за подкрепа.

Идеята на Георги Колев беше гласувана на пленум на ВАС на 19 октомври, като 48 съдии я подкрепиха, 32 бяха против.  Следващ пленум ще решава от колко съдии да се състои висшата колегия. Възраженията срещу идеята както на съдии от ВАС, така и на други юристи, са, че се предизвиква разделение между върховните съдии на висши и редови, въпреки че те са с еднакъв ранг, и че твърде малък брой съдии ще създават практиката на върховната инстанция.

Колев категорично отрече начинанието да има връзка  като контрамярка с инсталирането на новата система за случайно разпределение на делата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване