11/02/15 07:36
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ взе и последната крепост на червените

 

Фиаско за реформаторите в Хасково, бият в Плевен със скандали за алъш-вериш с вот

ДПС втори по мнозинства в общинските съвети

Пловдив на кантар, само 1500 гласа делят двамата кандидати

 

ГЕРБ остави червените и без последната им крепост. След като още на първи тур загуби напълно битката за общинските съвети като остана без мнозинство във всички местни парламенти в областните градове, след балотажите Столетницата остана и без нито един областен център. До последно екзит половете даваха превес на БСП в Разград, като от „Позитано“ 20 дори се похвалиха, че чакат победа и във Враца. Според резултатите към 22.30 часа обаче кандидатът на ГЕРБ в Разград Валентин Василев все пак поведе с над 10% на подкрепения от червените Денчо Бояджиев. Същото стана и във Враца, където Калин Каменов от формацията на Борисов би Николай Иванов. Още на първи тур социалистите загубиха Търговище и Видин, а днес сдадоха градоначалническите постове и в Перник, Шумен, Сливен и Ловеч.

Така след първия и втория тур на вота

 

ГЕРБ взеха три четвърти от областните градове.

 

Сред тях е Хасково, където реформаторите претърпяха пълно фиаско и след 4 мандата на поста, подкрепеният от тях кмет феодал на града Георги Иванов си отива. На неговия стол сяда Добри Беливанов от партията на Бойко Борисов. Според предварителните анонси засега РБ печели надпреварата срещу ГЕРБ в Плевен, но след небивали скандали за алъш-вериш с вот в полза на кандидата им Георг Спартански, заради които формацията на Борисов даде на прокурор шефа на предизборния щаб на реформаторите Найден Зеленогорски.

След инфарктен балотаж преброяването и в Добрич даде превес на кандидата на реформаторите, където Йордан Йорданов поведе на Детелина Николова от ГЕРБ. Ако превесът им се задържи, РБ ще имат общо четирима кметове. На първи тур те взеха Монтана, където победи подкрепеният от тях Златко Живков, и Кюстендил. Там си делят победата с ГЕРБ, които също застанаха зад градоначалника. Резултатите от вота за общински съветници пък показва, че имат мнозинство в едва 10 местни парламента. Това ги поставя на четвърто място след Движението за права и свободи, от което са втори по този измерител.

ДПС има мнозинство в местните парламенти на общо 48 от общините. Трети са БСП с мнозинство в едва 41 от всички 265 съвети в общината.

С напредването на вечерните часове обаче

 

картината в Пловдив отбеляза огромна промяна

 

След като първите данни от екзит половете на социолозите дадоха над 10% разлика между настоящия градоначалник и кандидат на ГЕРБ Иван Тотев и екскмета Славчо Атанасов в полза на първия, изненадващо бездната между тях започна да спада. Така към 22.30 часа разликата между тях бе под процент и ги деляха едва около 1500 бюлетини.

Днешният вот отбеляза и своеобразен рекорд по ниска активност. Пред урните излязоха малко над една трета от избирателите.

Членовете на секционните комисии в София, където се проведоха балотажи в 16 района, пък бързаха да предадат бюлетините, явно наплашени от кошмара в "Арена Армеец" от преди седмица. Те започнаха да се редят на опашки пред НДК с чували в ръце броени минути след края на изборния ден в 19 часа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване