11/02/15 08:14
(http://www.dnevnik.bg/)

За турския президент резултатите от изборите ще запазят стабилността


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че резултатите от парламентарните избори в страната вчера показват, че народът е избрал да запази климата на стабилност и доверие, предаде "Ройтерс". Изявление беше разпространено, след като стана ясно, че неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е спечелила изборите с 49 на сто от гласовете, осигурявайки си възможност за самостоятелно управление.

По думите на президента най-важното послание от резултата за бунтовническата Кюрдска работническа партия (ПКК) е, че "насилието, заплахите и кръвопролитията не могат да съществуват едновременно с демокрацията и върховенството на закона". Турските сили за сигурност водят боеве с бойците на ПКК в предимно кюрдската югоизточна част на страната след провала на примирие през юли, напомня "Ройтерс".

Премиерът Ахмет Давутоглу обяви, че новото правителство, което ПСР ще състави след изборите, ще остане вярно на целите, които си е поставило в предишните години, предаде ТАСС. Той нарече резултата от изборите "победа на мира, стабилността и демокрацията".

"Това е победа на всички граждани на страната. Няма да оставим Турция без правителство. Ние няма да губим време, ще пристъпим към работа и ще работим за всички, без да правим разлика. Призовавам всички партии, влезли в парламента, да се заемат с работа над нова и национална конституция", каза министър-председателят пред симпатизанти на ПСР.

Давутоглу подчерта, че активно ще продължи работата по разрешаване на кюрдския проблем на страната и борбата срещу тероризма.

Министърът на финансите Мехмет Шимшек вижда в изборния резултат възможност за осъществяване на реформи. "Политическата несигурност намаля след резултатите от изборите. Турция има голяма възможност да осъществи реформи", заяви пред Ройтерс министърът.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване