11/02/15 12:59
(http://pik.bg)

Местан: ДПС ще бъде един от двигателите на дълбоки промени в Изборния кодекс

Местан: ДПС ще бъде един от двигателите на дълбоки промени в Изборния кодекс

Ще бъдем един от двигателите на дълбоки промени в Изборния кодекс. Това заяви на пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан подчерта, че има много дефекти в Изборния кодекс, а колкото повече са недействителните бюлетини, толкова по-малко представителни са избраните кандидати. „Броят на недействителните бюлетини трябва да е трън в очите. Ще съставим нарочен екип, който да работи по въпроса какво трябва да се промени в Изборния кодекс. Ниската избирателна активност на 2-ри тур е добър аргумент и против задължителното гласуване, така на балотаж се мачка волята на избирателя”, посочи той.

По информация на ЦИК, която лидерът на ДПС цитира, Движението е втора политическа сила по избрани кметове от еднопартийна листа-общо 33 на брой и отделно 6 кмета с коалиционна листа. ГЕРБ имат най-много кметове-118, трети са БСП-с 32 и РБ-7. Общинските съветници, избрани с еднопартийни листи за ГЕРБ са 1658, БСП-765, ДПС-761, РБ-236, АБВ-96. При кметове на кметства с еднопартийна листа-ГЕРБ имат 951, ДПС-864, БСП-416. Местан посочи, че е комично, несериозно и нелепо ДПС да бъде пакетирана като резултат с БСП. „Ако някой има идея да чете собствения си резултат в едно с резултата на основния управляващ субект-ГЕРБ, ако някой има идея да се сгуши под мощното рамо на батко Бойко Борисов, това си е негов проблем.

ДПС е самостойна политическа сила и по никакъв начин не може да бъде пришита към БСП”, уверен е Местан. Той призна и загубите на ДПС в няколко традиционни за партията общини, като Гърмен, Исперих и Кубрат. „Силата ни е в това, че можем да изричаме и неуспехите си. Избирателят е изключително взискателен и наказва всяка една наша грешка. Тези резултати в традиционните общини за ДПС, обаче разбиват на пух и прах мита за вързания избирател към ДПС. Ще извлечем тежки уроци от загубените общини и в това е нашата сила, доказали сме, че можем. Политическият мегдан е отворен, няма запазени територии за нито една партия, стига надпреварата да е с политически идеи, а не например гората да се използва за дърва като глас”, заяви Местан.

По темата за купения вот, той бе категоричен, че купеният вот не само, че не е ресурс за ДПС, но е и най-голям ужас и страшен бич за движението, който ерозира потенциала на ДПС. „Ако си представим идеална ситуацията без купени гласове ДПС ще има резултат, който няма да постави под въпрос 2-то място, а може би бихме могли да говорим и за нещо далеч по-амбициозно.

Купуват се гласове от потенциалните избиратели на ДПС”, каза председателят на партията. Той бе запитан и за управленската конфигурация, като заяви, че това в каква конфигурация ще управлява ГЕРБ е избор на премиера. „Какви воденични камъни ще носи е негова работа, няма да отстъпим от тезата, че формулата на властта е порочна с антиевропейски принцип. Тази позиция на ДПС остава неизменна”, заяви твърдо Местан. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване