11/02/15 15:32
(http://www.dnevnik.bg/)

Руснак се обяви за собственик на 76% от БТК, иска помощ от Цацаров и Борисов


Руснакът Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited, се е обърнал в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министър-председателя Бойко Борисов, в което ги призовава да попречат на "опита за незаконна пордажба на БТК". Той ги предупреждава, че евентуалната продажба на телекома ще увреди интересите на българската държава и на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

В писмото, преразказано в съобщение до медиите от пиар агенция, Косарев твърди, че" организатор на тази рейдърска атака са мениджърите на  VTBCapital (България) Георги и Милен Велчеви, които, използвайки служебното си положение, се опитват да прехвърлят контрола върху компанията на влезлия с тях в сговор Спас Русев".

Реакцията на Косарев идва след като миналата седмица  VTBCapital, която държи 33% от БТК, обяви намерението си  да продаде телекома заради необслужван дълг в размер на 150 млн. евро. 

"Капитал Daily" в днешния си брой пише, че зад фигурата на Косарев, който се обявява за акционер със  76% в БТК, стои поредният опит на банкера Цветан Василев да прехвърли участието си в телекома по подобие на неосъществилата се сделка с белгиеца Пиер Луврие през пролетта. Изданието разкрива косвена връзка между Косарев и руския олигарх Константин Малофеев, който стоеше и зад сделката с Луврие.

В днешното съобщение от името на Косарев се настоява за публично и прозрачно разследване на незаконното завземане на компанията, в която той се обявява за контролиращ акционер. "Възнамерявам да подам искови молби до всички приложими юрисдикции като изискам от всички участващи в това незаконно действие лица да ми компенсират нанесените в качеството ми на акционер щети", пише той до Цацаров с копие до Борисов.

Косарев пише, че е бил готов да рефинансира просрочения кредит, но  VTB Capital (България) е игнорирала предложението му. 

Юридически представител на Дмитрий Косарев в България е адвокатската компания Fried, Frank, Harris, Shriver&Jacobson LLP (Лондон), която представляваше Малофеев в друг негов спор с руската банка ВТБ, припомня седмичникът "Капитал", който в последния си брой публикува обширно интервю с олигарха. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване