11/03/15 02:40
(http://pik.bg)

Валери Симеонов: За НФСБ местните избори са неуспешни, резултатът е слаб

Валери Симеонов: За НФСБ местните избори са неуспешни, резултатът е слаб

За НФСБ местните избори са неуспешни -имаме спад в сравнение с парламентарните избори. Това заяви на брифинг Валери Симеонов, председател на НФСБ по повод местните избори.

Имаме избрани 14 кметове на кметства, 1 кмет на община, предстои балотаж в 2 села, имаме 46 общински съветници самостоятелно явили се от името на партията и 14 в коалиции. Традиционно силните ни райони са Бургас, Варна, София-област, имаме пробив в Благоевградско и т.н. Но в повечето райони имаме по 1-2 общински съветници. Въпреки постигнатото, резултатът е слаб, отбеляза Симеонов.

Какви бяха причините? Местните избори активизират електората, тъй като са силни интересите, предимно икономически, за присъствие в органите и институциите най-близки до хората, поясни Симеонов. В тези интереси са намесени бизнесмени и групировки, продължи той. И резултатите на партиите зависят от амбициите на групи, индивиди и фирми. Партийният елемент е по-слабо застъпен, а мажоритарният елемент - силен, посочи Симеонов.

Именно това попречи за реализацията на нашите представители, обобщи той. Нашите хора са влезли в партията по убеждение, не са такива, които изблъскват другите с лакти, не са хора, корпоративно зависими и по тази причина те не бяха широко известни. Още повече, че ние дори не си бяхме поставили за цел да търсим известни хора, а такива с идеали, каза той. По правило партиите избират такива личности, които биха им донесли гласове. По тази причина видяхме странни коалиции и прехвърляне на лица от една партия в друга- пример за това е кметът на Сливен. При нас такава тактика бе забранена, поясни Симеонов.

Решихме да не използваме преференции, което също снижи резултатите, но не съжаляваме за това, каза председателят на НФСБ. Според него и местните органи на партията не са работили активно, затова ще има смени на ръководствата на места. Като цяло резултатите на изборите показват, че всички партии на тези избори се сринаха, посочи той. ГЕРБ губи 200 000 гласа подкрепа в сравнение с 2014 г., БСП- половината от гласоподавателите си, ДПС- също, РБ-също два пъти губи подкрепа, ние също- от 130 000 паднахме на 60 000 гласоподаватели, отчете Симеонов. Това говори за отказ на българския гласоподавател да участва в политиката.

Победата на ГЕРБ се дължи и на факта, че те управляват за втори път, заяви Симеонов. Къде отиват другите гласове - голям брой недействителни бюлетини и изтичането на гласове в местните коалиции, които всъщност са клубове по интереси, отбеляза Симеонов. Има една партия, която е най-вредната и опасната, бих казал - мафиотска, която обяви победа на тези избори, каза Симеонов. ДПС изгуби свои основни „крепости”, заяви той и изброи редица селища, където ДПС традиционно е управлявала.

Електоратът на ДПС започна да се отрезвява, така че „изстъргването” продължава успешно, категоричен бе той. Цялата мощ на ГЕРБ не стигна, за да ни победят, та затова се стигна до срамни сделки преди балотажа те да бъдат подкрепени от РБ, от земеделци, от групата на Дани Каназирева, от хора, които преди говореха с обиди към партията на Борисов и др., заяви кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Сърцевината на демокрацията са изборите и ако те се манипулират и фалшифицират това подрива нейните основи, затова се съмнявам, че ще уважат нашата молба за касиране на изборите в Пловдив, допълни той. И въпреки това голямо ветрило на подкрепа, което се получи за кандидата на ГЕРБ Иван Тотев, те спечелиха само с 1416 гласа преднина кметското място, посочи Славчо Атанасов. Като се има пред вид ,че това се нарича класическо задкулисие и партийна порнография, добави той. Уж най-десния град в България, но в Пловдив ГЕРБ се нуждаеше от подкрепа . Ако има касиране на изборите съм убеден, че ние ще спечелим Пловдив, категоричен бе Атанасов. Както и преди 4 г., ако се бяха отворили чувалите с бюлетините, щеше да се окаже, че аз съм бил победителят за кметското място, а не Иван Тотев, посочи той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване