11/03/15 15:25
(http://pik.bg)

Екоинспекцията в Смолян регистрира папагал какаду, излюпен в домашни условия

Екоинспекцията в Смолян регистрира папагал какаду, излюпен в домашни условия

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Смолян регистрира папагал какаду-хибрид от голямо жълто качулато какаду и голямо бяло качулато какаду, съобщиха от МОСВ.

Птицата е излюпена в домашни условия и е най-новият член на семейството папагали, собственост на Огнян Геров от с. Соколовци. По думите на собственика случаите, при които в домашни условия могат да се излюпят малки, са изключително редки.

От няколко години Огнян Геров и съпругата му работят за осъществяване на проект "Център за рехабилитация и възстановяване на папагалите". Центърът ще предоставя убежище и ще търси осиновители на птици, които по някакви причини са останали без собственик.

Регистрацията на този вид папагали е задължителна съгласно Закона за биологичното разнообразие, за да се предотвратят незаконен трафик и контрабанда с екзотични видове, повечето от които са изчезващи от природата. Всеки собственик получава от РИОСВ регистрационни карти, които съпровождат екземплярите при продажба, даряване и издаване на разрешително по CITES за износ, само при изяснен произход на екземплярите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване