11/03/15 19:29
(http://www.klassa.bg/)

Защо Горанов е невинен, а синдикатите в МВР - не

 ВСЕКИ финансов министър е изключително неприятен тип, който торзоми невинните хора на бюджетна издръжка с ниски заплати, а останалите с високи данъци. Владислав Горанов вероятно не прави изключение и поне за полицаите и военните в последните дни е враг номер едно.

Този път обаче Горанов е невинен. В продължение на цяла година той искаше от МВР, военното министерство и правосъдието реформи, които да премахнат чантаджиите от списъка с дълги привилегии, за да се облекчи бюджетът. И всеки път, когато заговореше по темата, Горанов предупреждаваше, че ако не получи нищо до края на годината, ще действа на своя глава през закона за бюджета.

Ако полицаите и военните трябва да се сърдят на някого, че им орязват правото на 20 заплати при напускане на службата, че им премахват добавките за прослужено време, това не е точно Горанов. Защото чантаджиите и синдикатите бяха тези, които имаха една година, за да договорят разумни реформи в сектор “Сигурност” и да ги поставят на масата. Вместо това те изхабиха това време в някаква тяхна странна игра на пакост или лакомство с финансовия министър. И си получиха пакостта точно на Хелоуин.

Защото именно чантаджиите, за съжаление, са тези, които стоят най-близо до коляното на ресорния министър, те пишат текстовете, които трябва да бъдат защитени политически. И за пореден път не написаха и буква, която да показва поне някакво желание за промяна в силовите министерства.

Какво се иска от силовите ведомства, беше ясно от началото на годината - намаляване на разходите за заплати с 10%, точно както го направиха всички останали ведомства. И ако при военните донякъде важеше оправданието, че няма вече накъде да се реже, то за МВР бившият вътрешен министър Веселин Вучков извади ужасяващата статистика, че чантаджиите са близо 1/4 от ведомството. Той преброи над 6000 типични чиновници и още над 5000 души, при които полицейската функция е доста съмнителна. При 48 000 състав на МВР тази цифра за нищонеправещите чиновници е страховита. И обяснява в голяма степен защо България се нарежда в топ 10 на най-полицейските държави в света по брой полицаи на 1000 жители, а в същото време никой не усеща това като своя сигурност.

През цялата 2015 г. силовите министерства се надпреварваха да искат допълнителни пари. И все по-често мотивите за тези искания бяха плащане на обезщетения за напускане. И те бяха неизменно отхвърляни от финансовия министър Владислав Горанов с мотива, че първо иска да види реформи. Дори посочи нов таргет колко чантаджии трябва да бъдат реформирани и склони да са само 6000. И отново срещна мълчание за реформи и искане за още повече пари. За цяла година вътрешното министерство успя да произведе само едно предложение за промени в закона, според което ще се лиши от 1000 чиновници. Плановете са те да бъдат прехвърлени в ново държавно предприятие, което пък да поеме издаването на паспорти и регистрацията на автомобили. Само че 1000 души не са 11 000, от които трябва да се отърве МВР.

В наглостта си чантаджиите стигнаха дотам, че силовите министерства останаха без пари за заплати за ноември и декември. А Горанов след нареждане от премиера Бойко Борисов трябваше спешно да намери 180 млн. лв. за МВР и 58 млн. лв. за Министерството на отбраната.

“Не можем заради неспособността или липсата на политическа воля на министри да оставим хората без заплати”, обясни финансовият министър. Единствено пропусна да каже, че зад бездействието на министрите стои и задружната работа на чантаджии и синдикати. Пропусна и че чантаджии и синдикати действат по тази изпитана схема от 25 години, защото са сигурни, че няма толкова щуро правителство, което да не плати заплатите на полицаите и военните.

Същите профсъюзи, които вдигат шумотевица сега, цяла година проспаха бедственото финансово състояние на министерствата и бяха готови да съучастват в това техните колеги в униформи да останат без заплати. При единствения опит за реформа през годината, направен между другото от социалния министър Ивайло Калфин, а не от ресорните министри, полицейските синдикати пък спретнаха протест. Не успяха, но за сметка на това обясниха, че реформата в МВР трябва да започне със социологическо проучване и да завърши по възможност след 2020 г.

Крайно време е чантаджии и синдикалисти да признаят вината си пред колегите си в униформа - полицаи и военни. Защото, ако от предложението на Горанов един полицай ще загуби 10 000 лв. от обезщетението си при напускане на системата, то всеки един от чантаджиите ще загуби 20 000 или дори 30 000 лв. Именно и заради това тези 11 000 души са и най-шумните противници на предложението на Горанов и продължават да използват колегите си полицаи като жив щит. Но след цяла година игра на пакост или лакомство е редно най-сетне да си понесат наказанието. Точно както се прави с лошите във всеки ден на годината, който не е Хелоуин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване