11/03/15 15:08
(http://www.dnevnik.bg/)

Кунева: Реформаторският блок показа, че не е формация на жълтите павета


Реформаторският блок показа, че не е политическа сила на жълтите павета, смята лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева след първия анализ на резултатите на местните избори, направен от изпълнителния съвет на партията. Предстои и среща с останалите партии в коалицията. Кунева и екипът й дадоха пресконференция днес в централата си в София.

Според председателя на изборния щаб на реформаторите и депутат Найден Зеленогорски този вот е бил успешен за коалицията, като го определи за втора политическа сила след ГЕРБ в областните градове. "Поздравяваме ГЕРБ за добрия резултат, но не може да омаловажим резултатите ни - втори сме по областни градове с четирима кметове, изключително добри резултати в Добрич и Плевен, в Чепеларе, Шумен, Априлци и други места, имаме общо над 30 общински кметове, добро представителство в общинските съвети, кметовете, включително в селата", каза той. 

По думите му са направили значителен пробив, постигнали са целите си и подчерта успеха в Кърджали, Кирково, Момчилград, където блокът има общински съветници, и спечелените срещу ДПС избори в Кубрат и Исперих, където също подкрепяли победителите.

Попитан дали "Движение България на гражданите" е най-голямата партия в Реформаторския блок, Зеленогорски заяви: "Не искаме да мерим кой е по-силен. Блокът е силен, когато е единен, но партията ни оценява високо собствения си принос."

На същия въпрос Меглена Кунева посочи, че вярва в споделения политически успех и колкото повече има за споделяне, толкова по-добре за всички. Вчера зам.-председателят на формацията и депутат Настимир Ананиев заяви пред ТВ7, че "Движение България на гражданите" е най-голямата партия в блока след местните избори.

Кунева определи като положителни тенденции от вота и влизането през блока на повече млади хора и жени в политиката, като даде за пример избрания за кмет на Добрич Йордан Йорданов, който е на 28 години, както и жените кметове на Чепеларе и Симеоновград Славка Чакърова и Милена Рангелова. Тя призова да се спре негативната кампания с внушения против изборната победа на Йордан Йорданов в Добрич. "Той е млад човек, върнал се от чужбина да работи за града си, и това, които в момента се изсипва срещу него, е недопустимо", заяви тя.

За победата им Плевен Найден Зеленогорски посочи, че в Плевен ромските гласове в полза на изгубилия кандидат от ГЕРБ достигат 99.5% в някои секции, и подчерта, че тази ромска лоялност е твърде изразителна, за да се пренебрегва. За Добрич каза, че за Йорданов подкрепа са дали повече от 10 политически партии в общината, в деня на изборите именно неговият щаб е подал жалби за колективно извозване на гласоподаватели до ромските секции в Добрич.

Кунева отчете като минус на кампанията на реформаторите късното постигане на единна регистрация и факта, че в няколко общини блокът не е успял да излъчи единни кандидати. Тя даде за пример Сърница, където на междинните избори преди година реформаторският блок отбеляза успех, а сега нямаше кандидатура, както и Перник.

Сега е моментът вече да се формират общински съвети и да се търсят правилните решения за населените места, посочи Кунева и допълни, че блокът ще иска среща на премиера с избраните кметове и общински съветници.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване