11/03/15 12:23
(http://www.dnevnik.bg/)

Неуспели кандидати за кмет на Варна поискаха касиране на изборите


Двама от неуспелите кандидати за кмет на Варна са подписали общата жалба за касиране на резултатите от изборите за местни органи на властта във Варна, които се състояха на 25 октомври и 1 ноември. Подпис под жалбата е сложил и кандидатът за общински съветник Николай Недков от листата на коалицията "Реформатории патриоти – Решението за Варна". Това съобщиха днес в съвместно съобщение до медиите щабовете на Данаил Папазов ("Живот за Варна") и Анелия Клисарова (БСП, "Политически клуб Екогласност").

В правителството, оглавявано от Пламен Орешарски Темелкова беше министър на образованието и науката, а Папазов на транспорта и комуникационните технологии.

В разпространеното днес съобщение се казва, че другите двама кандидати за кмет на града - Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна) и Миглена Темелкова (АБВ), късно снощи са оттеглили подписите си под жалбата. Тази сутрин тя е била внесена във Варненския административен съд.

"Причините за отказа да подпишат жалбата и да не участват в пресконференция, съгласувана предварително с тях и насрочена за 10.00 ч. днес, останаха неясни", се казва още в текста на съобщението.

В жалбата, подписана от Клисарова, Папазов и Недков, се настоява решенията на Общинската избирателна комисия във Варна, за избор на кмет и разпределението на мандатите в общинския съвет в града, да бъдат обявени за недействителни, а изпълнението им да бъде спряно.

В текста, внесен днес Административен съд – Варна, се твърди: "Обжалваните решения са незаконосъобразни, постановени при допуснати съществени нарушения в организирането на изборния процес, провеждането на изборите и неправилно отчитане на изборните резултати."

Според подписалите жалбата това е довело до опорочаване на вота и промяна на действителния изборен резултат за кмет и общинска избирателна квота. Опорочено е било и разпределението на мандатите по листи.

В искането за касиране на изборите подробно са описани десетки нарушения, които са допуснати при организацията, преброяването и отчитането на вота, съобщават още от щабовете на Папазов и Клисарова. В него е посочено, че броят на гласувалите за кмет на общината и за общински съветници съобразно избирателните списъци не съответства на сборя на сгрешените, действителните и недействителните бюлетини, описани в протоколите на секционните избирателни комисии.

Според авторите на жалбата след приключването на изборния ден резултатите от гласуването са били подправяни и коригирани, не по предвидения от закона ред. Всички тези корекции и добавки водели до съществена промяна в изборния резултат "винаги и само в полза на ГЕРБ, но и в ущърб на други кандидати за кмет и общински листи".

Чавдар Трифонов даде задочния отговор на въпроса, защо е оттеглил подписа си под жалбата до Административния съд, на специално свикана пресконференция. Тя беше свикана от общинските съветници, избрани с листата на "Реформатори и патриоти – решението за Варна" и беше обявена късно снощи.

"Реших, че в юридически план, не сме подготвени за подаването на жалба с искане за касиране на изборите, обясни днес Трифонов. Освен това политически няма как да сме заедно с Анелия Клисарова и Данаил Папазов".

Според Трифонов на 25 октомври варненци са дали "прагматичния си глас" за кандидата на ГЕРБ Иван Портних, тъй като са сметнали, че като номинация на управляващата партия той ще бъде най-полезен за града.

"Независимо от решението ми да оттегля подписа си под искането за касиране на изборите данните, с които разполагам, показват, че над 1500 протокола от Секционни избирателни комисии във Варна са върнати от системата като нередовни. Това означава, че на всеки два редовни протокола – два са били поправяни, при това по няколко пъти", обясни Трифонов.

Като пример за драстично нарушение той посочи протокола от секцията с №243 във Варна, копие от който "Дневник" вече публикува. В него първоначалните 56 гласа отчетени в полза на Иван Портних са поправени на 335. "Тази поправка е била нанесена в късния следобед на 26 октомври", каза днес Трифонов.

Днес за "Дневник" Николай Недков също обясни подписа си под искането за касиране на изборите.

"Подписал съм се в качеството си на гражданин и по никакъв начин не ангажирам коалицията, която ме е издигнала за общински съветник, каза той. Няма как партийни решения да ме лишат от право, което имам по Конституция. Гражданите не могат да искат касиране на избори. Аз го направих от тяхно име."

По-късно Недков публикува мотивите си и в личния си профил във фейсбук. "Считам, че грубото и безцеремонно несъобразяване със закона от органите, натоварени да съблюдават за безпристрастното и законосъобразно протичане на изборния процес (СИК, ОИК), обезсмисля усилията на хиляди българи, упражнили конституционното си право на избор", гласи част от текста в социалната мрежа.

На пресконференцията, организирана от новоизбраните общински съветници във Варна, днес прехвърчаха и първите искри на противоречия. Те станаха явни в изказванията на Чавдар Трифонов като водач на листата им, издигнат от Реформаторския блок, и кандидатите на останалите политически сили в местната коалиция.

Според съветниците твърденията на Трифонов за опорочаване на изборите се основавала на информацията, която той получил от 400 застъпници, с които разполагал в деня на вота. "За разлика от него ние не сме получавали данни за драстични нарушения на изборните правил", каза Светлан Златев от "Народен съюз".

Второто разминаване стана ясно след изказването на Григор Григоров от гражданската квота на реформаторите и патриотите. "Все още не са водени разговори за формиране на мнозинство с ГЕРБ в бъдещия Общински съвет на Варна, каза той. Но ние вече сме заявили желанието си да споделим отговорността за управлението на града. Ще се борим срещу търговските малцинства в съвета".

"Не приемам идеята за подкрепа на ГЕРБ по принцип, отговори Чавдар Трифонов. Това, което аз смятам за правилно, е да бъдат подкрепяни добрите идеи и прозрачните принципи в управлението на Варна. При това след сериозно обсъждане. Единството на групата е ясно, каза още Трифонов. Но по-важно е да можем да работим заедно. Не сме се събрали, за да се обичаме."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване