11/03/15 15:36
(http://www.dnevnik.bg/)

Полицаи блокираха улици в София, има протести и в страната (на живо, видео)


Около 300 полицейски служители се събраха пред сградата на Министерството на финансите в София и блокираха столичната улица "Раковска" на кръстовището със "Славянска" към 15.30 ч. в знак на протест срещу предлаганото от правителството преструктуриране на бюджета за сигурност.

Те заявиха, че протестът им не е организиран, а спонтанен, а поводът за него са готвените драстични намаления и премахване на бонуси към заплащането на заетите в сектора. 

По-късно част от полицаите се насочиха към кръстовището пред Ректората, за да разширят територията на протеста в столицата. По информация на БТА и БНР протестират и служителите на МВР в страната. В Хасково стотина души са се събрали пред полицейското управление.  



Полицаите очакват министъра на финансите или министъра на вътрешните работи, които по рано проведоха среща с представители на синдикалните организации на служителите в МВР.

След като се видя, че протестът продължава над час и половина, Столичната община съобщи, че променя маршрута на тролейбусите по линия 9. Те се движат по бул."Васил Левски", а не по блокираната ул. "Г.С.Раковски". Движението по бул. "Васил Левски" в района на университета обаче също е затворено от протестиращите полицаи.

Главният секретар на МВР Георги Костов, който дойде пред финансовото министерство, коментира, че полицаите нямат позволение за проявата си, а в същото време от синдиката на МВР заявиха, че са решили да позволят на членовете си да протестират в свободното си време както намерят за добре. Той каза, че е говорил с премиера Бойко Борисов и повтори, че протестът не е разрешен. Георги Костов призова полицаите да спазват закона, при което беше освиркан от от тях.



Костов съобщи, цитиран от "Фокус", че утре темата за реформите в сектора ще бъде обсъдена при премиера Бойко Борисов с участието на министрите на финансите и на вътрешните работи. 

Кадри на БГНЕС от полицейския протест в Хасково:


По-рано днес синдикалните организации към МВР не се разбраха с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова. Разговорът се наложи заради прокарани в последния момент и без консултации промени от Министерството на финансите, с които се орязва заплащането и надбавките на заетите в сферата на сигурността.

Междувременно двамата министри дадоха съвместна пресконференция, на която обясниха, че с промените ще се направи преструктуриране на бюджета на ведомствата в сферата, за да може повече средства да отиват за материално осигуряване, бази, ремонти, купуване на нови коли и техника.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване