11/03/15 07:56
(http://www.klassa.bg/)

Разработват нов свръхзвуков двигател

 Орбиталния космически кораб Skylon на Reaction Engines се приближи до реалността днес, след като BAE Systems обяви, че ще купи 20 процента от акциите на дружеството, като част от споразумение за подпомагане развитието на синергичния въздушен ракетен двигател (SABRE ), който е свръхзвуков двигател предназначен за задвижване на орбиталния Skylon.

 

Съгласно споразумението, BAE ще придобие акционерен капитал за $ 32 милиона в Reaction Engines и представителство в борда на директорите на компанията. В замяна на това, Reaction ще магат да използват експертите на BAE в развитието космически технологии и управлението на проекти. Това ще позволи на партньорите да разширят инженерни кадри в Reaction и да предвижат SABRE от демонстрационна фазата към пълно развитие, както и тестването на завършен свръхзвуков двигател.

 

SABRE намалява двигателното натоварване, защото действа като реактивен самолет в атмосферата и като ракета в космоса, така че не трябва да носи много кислород, за да изгори водородното гориво. Той прави това при скорости над Mach 5 или 7200км./ч, преди да полети в космоса, прминавайки към ракета режим за постигане на още по-високи скорости, необходими за достигане на орбита.

Това партньорство се основава на невроятните технически пробиви, които Reaction Engines е направил и положителните оценки, получени за потенциала на технологията от експерти на Европейската космическа агенция и изследователската лаборатория на Въздушните Сили на Съединените щати.

Споразумението все още изчаква одобрението на акционерите на Reaction Engines. В същото време, британското правителство се очаква да предостави $92 милиона безвъзмездна помощ за наземни изпитания и приложение на Skylon и двигателят SABRE.

Снимки: Reaction Engines/BAE Systems

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване