11/03/15 07:47
(http://www.klassa.bg/)

САЩ готвят отговор на Русия по море

 САЩ имат желание да отговорят на растящото присъствие на военноморскиа флот на Русия в световните океани. За това говори главнокомандващият военноморските сили на САЩ адмирал Джон Ричардсън в интервю пред Financial Times.
Високопоставеният американски военен каза, че на Пентагона му е необходимо да разпредели своите сили така, че да "съхрани правилния баланс". Той сподели, че руският флот не е бил така активен от повече от 20 години.

Изданието отбелязва, че наистина Русия увеличава своето присъствие в Тихия океан и в района на източното краибрежие на САЩ. Командващият военноморските сили на Русия Виктор Чирков неотдавна заяви, че от 2013 г. интензивността на руските подводници се е увеличила с 50%. 

Припомняме, че преди седмица командващият подводния флот на САЩ контра-адмирал Фредерик Реге изрази обезпокоеност, че комуникациите (подводните оптични кабели, свързани с глобалната връзка) между САЩ и целия останал свят са застрашени от страна на руския подводен флот.

Ричардсън не пропусна пускането на руските ракети от акваторията на Каспийско море по позициите на терористите в Сирия, наричайки ти "важна демонстрация". Той свърза увеличаването на броя на руските кораби в моретата и океаните с желанието на президента на Русия Владимир Путин да увеличи своето влияние при решаването на международните въпроси.

Главнокомандващият военноморските сили на САЩ също така заяви, че в епохата на ограничените ресурси и с нарасналата заплаха от кибератаки, Вашингтон и неговите партньори трябва да развиват сътрудничество. Като пример за успешни съвместни действия той даде ситуацията в Аденския залив, където бяха прекратени нападенията от пирати срещу търговски кораби. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване