11/03/15 07:21
(http://www.klassa.bg/)

САЩ са готови да действат в Южно-Китайско море без да се съобразяват с Китай

 САЩ са готови да продължат да действат в Южно-Китайско море без да се съобразяват с позицията на Китай. Основният външнополитически съветник на президента Барак обама в Белия дом Бен Родс потвърди това, говорейки пред военно-политическа конференция във Вашингтон, информира ТАСС.
Съветникът бе запитан от журналисти дали следва да се очакват нови "демонстративни акции", наподобяващи тези близо до изкуствените острови в Южно-Китайско море на разстояние по-малко от 15 км. в знак на това, че Вашингтон не признава суверенитета на Пекин върху тези води. 

Високопоставеният американски чиновник отговори: "Абсолютно. Смятам, че ще има нови демонстрации, показващи нашето желание за възможността за свободно придвижване. В това всъщност се състои и нашият интерес там".

На въпрос за целите на политиката на САЩ в контекста на разбирането на това, че Китай в крайна сметка няма да демонтира тези острови, Родс отговори: "Целта е в това да има многостранни дипломатически рамки за урегулиране на подобни случаи" с участието на страните от региона.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване