11/04/15 08:59
(http://pik.bg)

Главният прокурор заминава на официално посещение в Кралство Белгия

Главният прокурор заминава на официално посещение в Кралство Белгия

На 4 ноември 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Пенка Богданова заминават на тридневно официално посещение в Брюксел, Кралство Белгия, по покана на федералния прокурор Фредерик ван Леюв.

В програмата на делегацията са предвидени срещи с министъра на правосъдието на Белгия Коен Гиинс, с главния прокурор на Гент Анита Хареуин, с прокурори от отделите за борба с организираната престъпност, международния отдел и др.

Акцент в разговорите ще бъдат киберпрестъпленията и борба с тероризма, както и засилване на двустранното сътрудничество между българската и белгийската прокуратури.

На 23 април 2014 г. в София беше подписано Споразумение за сътрудничество между главния прокурор на България Сотир Цацаров и федералния прокурор на Белгия Фредерик ван Леюв. Документът обхваща принципите за съвместна дейност по наказателно-правни въпроси между българските и белгийските съдебни органи за борба с организираната престъпност и тероризма. Страните се споразумяха непрекъснато да обменят информация, включително чрез всички форми на контакт - пощенски адрес, имейл и телефон за връзка. Предвижда се системата на доброволен обмен на информация, в рамките на позволеното от националното право, да се извършва в максимално кратки срокове. При постъпили молби за правна помощ, страните ги предават директно, а всяко изключение следва да бъде изрично комуникирано. Предвиждат се периодични двустранни консултации, в които при необходимост се включват и членове на Евроюст. Споразумението предвижда и периодично актуализиране, при необходимост, и съобразно възникналите въпроси и резултати от проведените двустранни консултации

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване