11/04/15 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Еврофондовете са коалиционният партньор на ГЕРБ

 

Успех им донесе, че представиха партията си като народна. Дойде времето на еднополюсния модел. На БСП й трябват ярки личности и ярки лидери.

Визитка:

Председател е на Съвета на директорите на „Галъп интернешънъл”
Работил е като редактор, телевизионен водещ и продуцент, консултант на предизборни кампании
Част е от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”

 

- Г-н Симеонов, какво беше по-различното на втория тур от местните избори за разлика от първия?


- Бих акцентирал върху няколко неща. Първо, като всеки втори тур и този се отличаваше с по-ниска активност. Второ - хаосът тук беше значително по-малък. На трето място - говорихме си за чисто личностен сблъсък. Както на всеки балотаж, в общи линии отпадна говоренето за листи, но по някакъв логичен начин се добави дебатът за личности. Признавам, че дори някои се поувлякоха в това. Резултатът на ГЕРБ за кметове е наистина впечатляващ, но ако се погледне този за общински съветници, който показва партийния вот, се вижда, че никой не е застрахован от износване. Това е по-различното във втория тур - опитахме се през личностите да мислим отново за партиите, а това не винаги е най-коректно. Но обикновено така става на втори тур.


- Къде обаче беше изненадата?


- Има наистина изненадващи резултати. Или по-скоро резултатите, при които се случва по-малко вероятното. Например развоят на събитията в Добрич. Случаят в Пловдив обаче съвсем не беше изненада за нас.


- Но в Пловдив ситуацията беше доста инфарктна, не мислите ли?


- Тук има един друг въпрос, който е много важен. Имам предвид течът на различни екзит полове през деня. Това оказва влияние. Мога да дам пример и с Добрич. Някои даваха на новоизбрания кмет Йордан Йорданов едва 4% на първи тур. Също на кандидата на ВМРО за Русе Искрен Веселинов се отреждаше трето място, с по-нисък резултат от Божидар Йотов, а се случи обратното. Трябва да се внимава с тези неща. Затова искам да похваля работата на моите колеги от „Галъп интернешънъл“, защото сме изключително близко до официалните резултати. Затова не бих казал, че има изненади, а по-скоро, че има впечатляващи неща. Като например впечатляващ е пробивът в Хасково на Добри Беливанов. Явно доста работа е свършено там от хората, занимаващи се с кампанията. Хасково показа, че дроновете явно си оказват влияние.


- Казахте впечатляващ резултат на ГЕРБ. На какво обаче се дължи това, води ли ГЕРБ вече различна политика?


- Според мен първата и основна причина е несломимата лична харизма на Борисов. Имам предвид, че той импонира на светоусещането на голяма част от българите. И това е ясно. Другата причина е, че имаме изключително слабо, боледуващо ляво пространство. БСП просто не може да конкурира ГЕРБ и това се дължи на факта, че когато автентичната десница и левица изчерпят политическия си продукт, тогава не могат да бъдат достатъчно ярка опозиция. В тази ситуация в обща степен беше предопределен победителят.  Това даде на мнозина съмнителното право да говорят, че кампания не е имало. Всъщност кампания имаше, но изглеждаше безинтересна, защото беше безалтернативна.


- Наистина анализатори определиха кампанията като вяла.


- Да, но видяхте, че все пак гласуваха 3,4 млн. души, което е доста добър резултат. Дори много от нас заявиха, че кампания си има, но тече с технологии, а не с реклами и послания. В този ред на мисли, друга причина за успеха на ГЕРБ е, че те успяха да представят себе си като масова, народна партия. Нещо като партия на градския тип човек, на едно цяло поколение. Това се отплаща.


- Какво точно имате предвид под народна партия?


- Под народна партия нямам предвид класическото определение за това, а една масова дясноцентристка формация. Знаете, че у нас има процес на урбанизация, така че ГЕРБ е силна в градовете. Понеже говорим за местни избори, не можем да не споменем, че ГЕРБ много добре се адаптираха към ситуацията на усвояване на еврофондовете. Те превърнаха еврофондовете в свой коалиционен партньор. Малцина си говорят за финансовото здраве на общините, но всички коментират външния вид на дадено населено място, което е продукт точно на парите от еврофондовете. Това беше най-мощното оръжие на ГЕРБ. Наистина ГЕРБ в момента води една нова политика, която се опитва да обхване всички по терена. Понякога дори БСП. Това е политика, която оставя политическия процес без ярка опозиция.


- Но доколко здравословно е това и може ли впоследствие да има негативен ефект?


- Всъщност може да има проблем за ГЕРБ, защото когато останеш без опозиция, дори негативите започват да се пишат за своя сметка. Просто нямаш противник. Затова ГЕРБ трябва да внимават.


- Забелязвате ли промяна на политическата карта у нас, в модела?


- Ние много отдавна заявихме, че местните избори ще са като вътрешни избори за управляващата коалиция. Това е факт. Видяхте, че е най-ожесточено е там, където патриоти и ГЕРБ застават едни срещу други или пък реформатори са срещу ГЕРБ. Между другото имаше интересно състезание и между самите патриоти.


- Доста добро представяне на ВМРО, не мислите ли?


- Така е, не го отричам. Негласно съревнование имаше и между реформаторите. На места някои кандидати се представиха много по-добре от тези, за които г-н Радан Кънев вложи много енергия. Така че наистина наблюдавахме едни вътрешни избори. Отдавна казахме и че по всяка вероятност голямо разместване на пластовете след тези избори няма да има. Нито ДПС ще държи да е на второ място, нито резултатът на реформаторите ще е отчайващо нисък, че да им посочи вратата. Нито пък самият Бойко Борисов има нужда от резки движения. Картината се препотвърди.


- Разбит ли е наистина двуполюсният модел, това е ваша теза, нали?


- Когато заявих това, имах предвид, че преди в България беше времето на двуполюсния модел, а сега дойде времето на еднополюсния. Това отдавна се случва с ГЕРБ. Няма ярка опозиция. БСП се занимава отдавна със себе си и стана ясно, че ще продължи да го прави.


- Но нямате предвид, че това е тенденция, следствие на местния вот?


- Не, не е тенденция отсега, а от миналите парламентарни избори насам. Като говорим за двуполюсен модел, имаше такова вестникарско определение, характерно за 90-те години. Явно сега идва ред на друго, характерно за това десетилетие. Но както има еднополюсен модел, така има и нещо друго, което не бива да се подценява. ГЕРБ става партията на масовия българин, на градския човек. Само че по този начин се маргинализират общности, забелязва се социално разслоение. По този начин лека-полека в синдикат на тези общности се превръща ДПС. Нека не ви заблуждава фактът, че на тези избори ДПС няма колосален резултат, те и не си дадоха особени усилия. Но така ДПС може да стане партия на Северозапада, на вота в по-бедни населени места.


- Може ли да говорим за заличаване на БСП от картата и какъв е пътят пред левицата?


- Не, не бих казал, че БСП е заличена от картата. Всъщност това, което се случи с БСП, е донякъде закономерно. Знаете, че преходът в България на практика отдавна свърши с решаването на големите геополитически въпроси. Вече е ясно към кой свят принадлежи страната ни. Та след като приключи този преход, свърши, общо взето, и дневният ред на едната сила на прехода-реформаторската. Това беше десницата у нас. Когато десницата се изчерпа, тя трябваше да си намери нов дневен ред, но не успя и видяхте какво й случи. Дълго време си мислехме, че левицата е застрахована от тази съдба, защото у нас има много бедни хора, много пенсионери. Но виждате, че подобна участ сполетя и БСП. Затова тя трябва да разработи още теми, свързани с непосредствения живот на хората. Трябва да произвежда личности. Между другото парадоксално, но факт - ГЕРБ успява от нищото да произвежда личности.


- Между другото в изборната нощ премиерът Борисов заяви, че нито една друга партия не може да се похвали с толкова експерти. Така ли е?


- Може би експерти има във всички партии. Но по-важното е, че в БСП настъпи разцеплението с АБВ. АБВ няма кой знае какъв резултат, но е факт, че се превръща в траен фактор и в траен комплекс на БСП. И така хората, вместо да се чудят за кого да гласуват - за БСП или АБВ, не отиват изобщо до урните. Така че АБВ от проблем за БСП може да се превърне в решение на проблема им, защото ще трябва да търсят партньори.


- Всичко това минава ли през кадрови промени? Стана ясно, че Изпълнителното бюро на БСП подава оставка.


- На БСП й трябват ярки личности и ярки лидери. Не знам дали това означава задължително кадрови промени. Хората си искат личностите. Като не им даваш това, губиш. И това, че Бойко Борисов не е от БСП, е голяма драма за партията. Борисов би бил идеалният лидер на БСП, не мислите ли? Той звучи народно, дори бих казал народняшки, на моменти дори крайно популистки. Нищо не му пречи да звучи и социално.


- Изключително много невалидни бюлетини на този вот, това се оказа голям проблем. Как ще коментирате?


- Доколкото имам информация, са 460 000. Всъщност гласувалите 3,4 милиона души са доста сериозна цифра. Това е най-високата от 1999 година насам формална активност на местни избори. Това наистина е новина, но е новина и че е изключително голям делът на невалидните бюлетини. И двете неща според мен се дължат на преференциалното състезание. Това мобилизира много хора, но те трябва да се научат да прилагат преференцията. Може да се сменя прагът, но всяка саморазправа с този механизъм ще е връщане назад.
На последните парламентарни избори имаше  малко над 200 000 невалидни бюлетини, което е много. Сега са двойно повече. Затова казах, че това е една от новините на тези избори - много гласували като количество, малко като качество.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване