11/04/15 10:53
(http://pik.bg)

ИЗВЪНРЕДНО! Срещата на върха приключи! Вижте какво каза премиерът Борисов! (обновена)

ИЗВЪНРЕДНО! Срещата на върха приключи! Вижте какво каза премиерът Борисов! (обновена)

Срещата на върха между премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов е приключила. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов.

"Сегашните полицаи ще продължат да имат право на 20 заплати обезщетение при напускане на МВР, а намалението, което предлага финансовият министър Владислав Горанов за 10 заплати, ще важи само за новопостъпващите". Това обяви главният секретар на МВР Георги Костов, който бе в началото на заседанието на Министерския съвет. "Порционът няма да бъде намаляван и остава 120 лева, каза още Костов.

Единственият текст от първоначалните предложения на Горанов, който ще важи и за сегашните полицаи, е премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. "Тази реформа е правена и в други части на администрацията", обясни Костов.

За полицаите, които участваха в блокирането на пътища и кръстовища във вторник ще има наказания за нарушаване на закона, категоричен бе главният секретар.

Самият Борисов заяви, че е недопустимо униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия.

"Ще се възползвам от това, че тук са медиите и главният секретар, за да изпратя едно послание на служителите на МВР, армията, охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват", заяви премиерът.

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно, армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави", посочи Борисов.

"180 милиона за 2015 година, не за догодина, а тази - даваме повече на МВР и 57 млн. повече на армията, 20 млн. за учителите, 20 млн. за догодина за спешна помощ, 45 млн. за съдебната система", обясни той. Премиерът допълни, че полицейският синдикат може би е трябвало да протестира за това как 500 лв. гаранция е превенцията срещу наскоро бития полицай. "Моля Христо Иванов за бит полицай 500 лв. ли е гаранцията?", запита още Борисов.

Стана ясно още, че вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, няма да участва в блиц контрола в Народното събрание днес. Нейното отсъствие става на фона на масовите протести на полицаи в цялата страна. Причината за отсъствието на Бъчварова е задгранична командировка.

В 12 часа в блиц контрола ще участват премиерът Бойко Борисов и трима министри. Точката за искането на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов е изместена от първа на шеста.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване