11/04/15 11:29
(http://pik.bg)

Отхвърлиха на първо четене промените в Закона за реабилитацията на репресирани лица

Отхвърлиха на първо четене промените в Закона за реабилитацията на репресирани лица

Парламентът отхвърли на първо четене два проекта за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, внесени от Лютви Местан и група народни представители.

Единият законопроект предвиждаше допълване на категориите лица, които се считат политически и граждански реабилитирани, като се добавят и хора, пострадали от огнестрелни наранявания при мирни протести срещу репресивни управленски политики на комунистическия режим. Действащият Закон за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица не включва тази категория лица изрично.

Тяхната реабилитация не е възможна въз основа на съществуващите в закона основания, тъй като срещу тях не е имало нито произнесена наказателна присъда, нито са били лишавани от свобода или интернирани. Така законодателството не дава възможност осъществената срещу тях политическа репресия да бъде установена и да им бъде предоставено обезщетение, посочват в мотивите си вносителите. Вторият проект предвижда към всички репресирани от комунистическия режим, които получават добавки към пенсиите си, да се добавят и репресирани във връзка с насилствената смяна на имената.

В тази категория са осъдените за противопоставяне на т. нар. възродителен процес. Вносителите предлагаха и допълнение, което се отнася за "редовно завършилите за детски учителки със средно образование в учителските институти". Тези от тях, които по някакъв начин са реагирали срещу т. нар. възродителен процес, са били принуждавани да напуснат работа, да работят в други сфери или дори да не работят, като по този начин са били ощетени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване