11/04/15 18:40
(http://pik.bg)

ПИК ТV: Румен Александров: България подкрепя ЮНЕСКО в защита на културното наследство

ПИК ТV: Румен Александров: България подкрепя ЮНЕСКО в защита на културното наследство

България e надежден партньор в укрепването на ценностите на свободата, междукултурния диалог, човешките права и достойнството.

Това заяви зам.-ръководителят на българската правителствена делегация заместник външният ни министър Румен Александров, който представи позицията на страната ни по време на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО. Френската столица е домакин на форума, предават специалните пратеници на БГНЕС в Париж Цветана Арангелова и Огнян Пачев.

България подкрепя цялостната и хуманитарна визия на Програма 2030 за образованието, отбеляза зам.-министър Алексадров. Програмата 2030 разглежда образованието като „съдържащо и решаващо за промотиране на демокрацията и човешките права, засилване на глобалното гражданство, толерантността, а също и гражданската ангажираност към устойчивото развитие, както и улесняване на диалога между културите, насърчаване на уважението към културното, религиозното и езиковото различие, които са жизнено необходими за постигане на социалната сплотеност и справедливост”.

В този смисъл, ние потвърждаваме нашата твърда увереност, че образованието е ключ, който наред с други инструменти, служи за справяне с глобалното предизвикателство на нарастващото вербуване и радикализация на младите от социалните медии, в общностите и в училищата, заяви Александров. Ето защо България подкрепи инициативата на САЩ за съпътстващо събитие на 6 ноември, за да разгледа въпроса за използване на образованието за борба с жестокия екстремизъм, отбеляза той пред делегатите на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване