11/04/15 14:13
(http://pik.bg)

Румен Александров: България подкрепя ЮНЕСКО в защита на културното наследство

Румен Александров: България подкрепя ЮНЕСКО в защита на културното наследство

България e надежден партньор в укрепването на ценностите на свободата, междукултурния диалог, човешките права и достойнството.
Това заяви зам.-ръководителят на българската правителствена делегация заместник външният ни министър Румен Александров, който представи позицията на страната ни по време на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО.

Френската столица е домакин на форума.


България подкрепя цялостната и хуманитарна визия на Програма 2030 за образованието, отбеляза зам.-министър Алексадров. Програмата 2030 разглежда образованието като „съдържащо и решаващо за промотиране на демокрацията и човешките права, засилване на глобалното гражданство, толерантността, а също и гражданската ангажираност към устойчивото развитие, както и улесняване на диалога между културите, насърчаване на уважението към културното, религиозното и езиковото различие, които са жизнено необходими за постигане на социалната сплотеност и справедливост”.
В този смисъл, ние потвърждаваме нашата твърда увереност, че образованието е ключ, който наред с други инструменти, служи за справяне с глобалното предизвикателство на нарастващото вербуване и радикализация на младите от социалните медии, в общностите и в училищата, заяви Александров. Ето защо България подкрепи инициативата на САЩ за съпътстващо събитие на 6 ноември, за да разгледа въпроса за използване на образованието за борба с жестокия екстремизъм, отбеляза той пред делегатите на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО.
Същото убеждение стои зад решението на правителството ни да подкрепи още от началото предложението за конференция на високо равнище за използването на интернет като инструмент за развитие на младите, срещу всички форми на екстремизъм и радикализъм, каза зам.-министърът и припомни, че в същия дух е подкрепен и проектът „Овластяване на младежта в постконфликтната ситуация на Мали чрез помирение, мир и развитие чрез увеличаване на достъпа й и използването й".
От трибуната на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО Румен Александров посочи, че въпреки ограничените ресурси, чрез българския принос и солидарност могат да бъдат преодолени предизвикателствата пред световната организация.
Ние се нуждаем  от решителен и координиран подход, за да намерим както непосредствените, така и дълготрайните устойчиви решения на кризата, заяви Румен Александров.
Пред делегатите той се обърна и към генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова. България има удоволствието да види ЮНЕСКО и неговата генерална директорка в челните редици на инициативите и дейностите, насочени към облекчаване на настоящата ситуация, именно в Ирак и Сирия. Списъкът с Вашите инициативи, госпожо генерален директор, е дълъг, впечатляващ и добре документиран. България Ви поздравява за решителността на Вашите действия да подкрепяте културните различия и да защитавате културното наследство, заяви Александров от името на българската правителствена делегация.
Българското правителство приветства новата стратегия „Засилване на дейността на ЮНЕСКО за защита на културата и за подкрепа на културния плурализъм в случай на въоръжен конфликт”, която ще бъде приета по време на тази сесия. Българската делегация подкрепя и италианското предложение за определяне на механизми за бързо организиране в подкрепа на приложението на тази стратегия, декларира Александров.
В заключение той отбеляза, че България остава надежден партньор в укрепването на ценностите на свободата, междукултурния диалог, човешките права и достойнство в изпълнението на дейността на ЮНЕСКО.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване