11/04/15 03:50
(http://pik.bg)

С 34 млн. лв. скочиха приходите в Столична община

С 34 млн. лв. скочиха приходите в Столична община

Към края на месец октомври 2015 г. Столична община има 34 млн. лв. повече приходи спрямо същия период на 2014 г. Това каза Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община с направление "Финанси и стопанска дейност”, по време на отчета за изпълнението на бюджет 2015 на общината за месец октомври. Барбалов припомни, че през последните години са направени много неща, които с натрупване са почнали да дават резултат и обърна внимание на това, че е дадена максимална възможност хората да заплатят задължения си и от друга страна е засилен контролът върху събираемостта. Той обобщи, че общо приходите на общината от началото на годината са в размер на 453 млн. лв. или 80% от годишния план. Барбалов обърна внимание на това, че от началото на годината се наблюдава увеличение на приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество и посочи, че става дума основно за недвижими имоти. Към края на месец октомври приходите от този данък са 61,5 млн.лв. или с 8,5 млн. лв. повече спрямо миналата година.

Свързаните с него са т.нар. "технически такси", които основно са строителни разрешителни, уточни Барбалов и добави, че към края на месец октомври проходите са 7,82 млн. лв., а миналата година са били 6 млн. лв. и увеличението е от около 29%. Зам.-кметът каза още, че за първите 10 месеца на 2015 г. са разплатени 363 млн.лв. по изпълнение на капиталовата програма на Столична община, а само за октомври - 37,4 млн. лв. През тази година са предвидени 75 ревизии на юридически лица и 25 на случаен принцип по искане на данъчните отдели. По думите му, е продължена работата на 34 ревизии от миналата година и текущо се извършват 68 ревизии на големи данъкоплатци. 74 са завършилите вече ревизии. Начислената сума за внасяне е в размер на 12,4 млн. лв., от които 4,9 млн. лв. вече са внесени, посочи той и добави, че има 18 ревизии, които се обжалват пред съда или пред кмета на Столична община.

По време на пресконференцията Барбалов заяви, че другата седмица ще има събиране на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, след което ще излязат със становище по проекта за държавен бюджет за 2016 г. и добави, че в него няма някакви съществени изненади. Относно бюджета на София за 2016 г., зам.-кметът уточни, че той ще е над 1 млрд. лв. и до края на месец ноември ще се направи публично обсъждане съгласно нормативната база. В тази връзка той обяви, че новоизбраният кмет на София Йорданка Фандъкова не е разговаряла с него за запазване на поста му на зам.-кмет с ресор „Финанси”, но това не пречи на работата по проектобюджета. Барбалов обяви, че не смята за проблем намалелия брой на общинските съветници от ГЕРБ след проведените местни избори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване