11/04/15 09:20
(http://www.dnevnik.bg/)

Служителите на МВР подготвят нови протести (допълнена)


Протестите на полицаите са предизвикани от "наслояваното възмущение от отношението на държавата към нейните служители", каза представителят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов пред Нова телевизия.

"Проблемът не е, че колегите направиха нещо лошо ... След като всички граждани могат да протестират, защото служителите на МВР да не могат", коментира Попов.

"Колегите ни по места са свободни да избират форми на протест, вероятно това ще стане пред районните управления", каза Попов и добави, че е планиран голям протест на 8 ноември.

Според него намаляването на социалните придобивки на служителите на МВР е било прието като "поредното прецакване"."Най-лошото е, че не знаем кога ще бъде следващото", каза Попов.

По закон служителите на МВР нямат право на стачка, но имат право да протестират в свободното си време. Протестът започна спонтанно и не е бил организиран, допълни Попов.

Пред БиТиВи Галентин Грозев от Синдикален алианс "Сигурност" обяви, че протести се готвят за всеки от следващите дни като първият ще бъде тази вечер. "Готови сме да стигнем до края, не сме готови от никоя придобивка да се откажем", обяви той. Според него в цялата страна тази вечер ще протестират 10-15 хил. души - служители на МВР, от отбраната и затворите.

"Вчера не беше наш протест", обясни още Грозев в отговор на въпрос дали са били законни действията на колегите му с блокирането на ключови кръстовища.

Синдикатите нямат точна информация за точния брой на подадените вече рапорти за напускане на МВР.

"Но ако не се вземат мерки, ще се сблъскаме с ефекта на снежната топка и една четвърт или една пета от служителите може да напуснат, което ще е страхотен удар върху системата", обяви Валентин Попов пред БиТиВи.

Междувременно започнаха протести на служители на МВР в няколко града в страната.

50 надзиратели и служители на МВР блокираха движението пред бургаския затвор, предаде "Фокус".

Полицаи от РПУ – Мадан и ГПУ Рудозем в момента блокират движението на кръстовището на Черна на разклона за Кърджали. Движението ще бъде спряно за около час, а в 10.00 часа има планиран пред сградата на Областна дирекция на МВР – Смолян.

В 18.30 часа ше бъде затворен международния път Е-79 след Враца по посока Мездра, каза Емилиян Недялков, председател на синдикалната организация към ОД на МВР-Видин, а във Варна между 18.00 и 19.00 часа тази вечер ше бъде блокирано кръстовището на булевардите "Вл. Варненчик" и бул. "Република".

Очаква се протестът в София да започне в 18.30 часа на кръстовището до автогарата в квартал "Овча купел", предаде БНР.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване