11/04/15 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Христо Бойчев: Геополитическият катаклизъм провокира създаването на Боянския клуб

 Христо Бойчев е роден на 5 март 1965 г. През 1974 г. завършва Институт по машиностроене и до 1985 г. работи като главен механик на завод.

През 1985-1989 г. учи театрознание във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. През 1989 г. получава наградата “Драматург на годината”.
Прези 1996 г. в тандем с Иван Кулеков е кандидат за вицепрезидент на България, двамата получава 57 668 гласа.
През 1997 г. печели наградата в международния конкурс на Британския съвет с пиесата си “Полковникът птица”. Наградата му е връчена лично от Харолд Пинтър. Досега пиесата е поставяна в над 40 страни по света.

 

 

- Защо създадохте Боянския клуб, г-н Бойчев?

- Кратък увод. Краят на всички цивилизации е един и същ. Появяват се от някъде огромни маси хора и ги прегазват.

Рим беше прегазен от варварите, Византия - от турците. В момента наблюдаваме поредния хуманитарев взрив и човешки потоци. При сегашните високи технологии те не могат да влязат с оръжие, затова влизат с човешка маса с децата напред, ползвайки се от хуманистичните принципи на европейската цивилизация. Това е принципът на предстоящите хуманитарни войни.

Не говорим за “бежанци” - такива у нас няма. Говорим за милионен ислямски поход към Европа, а най-парадосксалното е,

че ни прекараха и

да спонсорираме

този поход

Превозват тази армия безплатно с влакове и автобуси, безплатна храна, подслон и пр.

Реалността е, че това е завоевание на социалните придобивки на европейската цивилизация. Резултатът ще бъде огромни ислямски квартали - анклави, живеещи от социална помощ, които постоянно ще се разрастват от висока раждаемост и приходящи. И накрая ще видим косоварски вариант в Централна Европа. Този геополитически катаклизъм е фундаменталната провокация за създаването на т.нар. Боянски клуб.

- Какви са целите му и какви - първите му прояви?

- Конкретната причина за създаването му е предложението на проф. Божидар Димитров в пресата за държавна награда на граничаря, изпълнил дълга си при опит да спре организиран отряд от нарушители на държавната ни граница. Та този Боянски клуб е инициативният комитет, който внесе това предложение с подписката в Министерския съвет. Предложението до момента бе подкрепено по електронен път от 30 000 българи.

- Това предложение не беше посрещнато еднозначно...

- Предложението на проф. Божидар Димитров беше една превантивна позиция поне да бъде спасен граничаря от наказателно преследване - нататък отиваха нещата. Говореше се за първо убийство на бежанец и пр. Изказаха се и юристи, рекламирайки се като правозащитници, разбира се, и вечният Хелзинкски комитет и т.н.

И продължават да налагат термина “бежанец”, въпреки че този статут могат да имат само в съседна тям мирна държава. Оттам нататък стават обикновени икономически емигранти, които ние не сме длъжни да пускаме нелегално през границата си.

- Можем ли все пак да говорим за човешко състрадание?

- Можем, ако имат документи. Защо нямат паспорти? Кой си крие идентификацията и защо? Трябва да си пълен наивник, за да мислиш, че вече не са влезли със задача хиляди джихадистки воини, вместо да рискуват вербуване на такива в Европа.

Това едно. Другото е елементарната логика кой ще издържа тези хиляди хора без професия, ценз, език и пр. Ние не можем да осигурим работа на българските граждани, а камо ли за гурбетчии.

- Тези хора обаче са принудени да се спасяват от войната и смъртта...

- Една малка част от тях - сигурно. Говорим за сирийците, бягащи от джихадистите. Това пък е схемата на съветските настъпления през Втората световна : армията напред, а зад нея веригата на войските със сини околожки на фуражките за да разстрелват отстъпващите. Но дори само бедността да е принуда, не дава никому право да нарушаваш международните закони. Тези емигрантски масиви обезсмислиха всякакъв граничен контрол и визови режими.

- Какви мерки предлагате?

- Нищо различно от спазването на нашите и международните закони, т.е. да пазим границите си от нарушения, ако вече не е късно.

Аз мисля, че нещата отидоха доста напред и станаха неконтролируеми, защото ЕС проспа началото. Дори има заслуга, участвайки в рамките на НАТО в реално немотивираното нападение на Ирак. Свалянето на Саддам Хюсеин изпусна духа от бутилката.

- Кои по-известни личности влизат в клуба?

- За мобилност поддържаме тесен кръг и разчитаме на съмишленици. От популярните фигури като активен член бих добавил и Коцето Калки, режисьора Андрей Слабаков, както и известния арх. Богданов.

- Клубът има ли някаква връзка със сдружението “Обединени езически вероизповедания”, което регистрирахте преди месец?

- Освен обща кауза за опазване на европейската и световната култура - друга връзка няма. Защото

ислямът е

максималистична

религия

и не понася присъствие на друга култура. Взривява световни паметници на културата, а у нас изляха 15 тона бетон в основите на джамията “Ибрахим паша” в Разград, за да заличат разкопките на културните пластове от Античността. Всяка схоластика върши подобни вандализми...

Впрочем, ислямът е несъвместим с европейската цивилизация. Те и затова в Европа живеят в затворени анклави и пето поколение жени продължават да носят бурки в Германия и да не знаят дума немски.

Погледнете Босна - босненците и сърбите са един сръбски народ, а ги настроиха един срещу друг по религиозни подбуди. И се избиха...

- Наскоро се върнахте от театрален фестивал в Сараево. Къде виждате мястото на българския театър в европейското театрално пространство?

- Почти не виждам мястото на българския театър поне в основните параметри, в които се движи сега. Нашият театър преживява и творческа, и административна криза. Разбира се, административната криза е първичното. Тя е в резултат както на личности администратори, така и на финансови принципи.

- Вашата пиеса “Полковникът птица” се играе в много и то световноизвестни театри като Theatre de la Commune d'Aubervilliers - Париж, Каталунски национален театър в Барселона, “Таганка”, Гейт театър-Лондон, театър Катр Су - Монреал, театър “На Забрадли” в Прага, Франкфурт Шаушпиле и др. Защо обаче досега не е поставена в Народния театър?

- Не знам защо не е поставена в Народния театър и честно казано, не ме интересува, но знам, че на 24 ноември има премиера в театър “Станиславски” в Москва, а английска продукция на “Оркестър Титаник” се игра през целия Единбургски фестивал с Джон Хана в главната роля. Ще добавя, че за една от ролите бе поканен и игра българският актьор Иван Бърнев. В интерес на истината за него вестниците пишеха най-хубави неща.

- Коя е най-сполучливата постановка на “Полковникът птица” по света?

- Много са. Като изключим България, за да не се засегне някой,

може би най-високите

постижения

са в Русия

- Засилената ви гражданска ангажираност може ли да провокира за нова пиеса на тема езичество и християнство например? Или по световния проблем с бежанците?

- Темата за чуждостта, нашествието на чуждото и страхът от него е един от вечните проблеми в изкуството. Аз съм писал по темата още през далечната 1982 г. Тази пиеса никога не съм я пускал в обращение на сцена - нито в България, нито в чужбина, но странното е, че за нея знаят в Германия и в момента я искат за постановка там.

За ислямското нашествие в Европа обаче тепърва ще се пише. И в никакъв случай няма да са комедии.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване