11/05/15 06:41
(http://www.klassa.bg/)

NASA е открила нов метод за наблюдение на океанските течения от Космоса

 Екип от американската Национална космическа агенция (NASA) и университетски учени са разработили нов метод за използване на сателитни измервания за проследяване на промените в теченията в Атлантическия океан, които са движещата сила на глобалния климат. На уебсайта си Агенцията посочва, че откритието проправя път към по-добро наблюдение и разбиране на промените на циркулацията на океана и значението им за бъдещия климат. 
В Атлантика теченията на океанската повърхност, каквото е Гълф стрийм, пренасят затоплена от Слънцето вода от тропиците на североизток. При движението си през по-студените региони водата отделя топлината си. Когато достигне до Гренландия, тя е толкова студена и плътна, че потъва на километри в дълбините на океана. Там течението се обръща и се връща на юг. Този кръг от плитки и дълбоки течения е част от „конвейерния пояс“ от океански течения, пренасящи вода, топлина и хранителни вещества около земното кълбо, който влияе върху климата. 
Атлантическият кръг пренася толкова голямо количество топлина, че всяка промяна може да бъде важен индикатор за това как планетата реагира на затоплянето, причинено от увеличаващото се ниво на вредни емисии. През последното десетилетие няколко изолирани измервания са показали, че кръгът се забавя и пренася по-малко вода. Много изследователи очакват течението да отслабне вследствие на глобалното затопляне, но е възможно да има и естествени отклонения. За да разберат по-добре какво се случва, учените биха искали да разполагат с непрекъснати наблюдения над целия Атлантически океан. 
Екипът е използвал данни от сателити близнаци на NASA, които предоставят месечни записи на дори най-малките промени в гравитационното поле на Земята, причинени от промени в количеството маса под спътниците. Масата на сушата не се променя значително за един месец, но масата на водата се променя. Вариациите на налягането, което е свързано с масата на водата, дават информация за движещата се вода – теченията. Изследователите са разработили метод, чрез който от гравитационните данни се отделят сигналите за разлики в налягането, предизвикани от промени на дълбоките течения. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване