11/05/15 07:07
(http://www.klassa.bg/)

В нов запис на разговор: Борисов натискал Цацаров по аферата "Червеи"

 "Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил. Той снощи като ми се обади ми вика: "Т‘ва е най-малкото, което успях да направя в тая цялата ситуация".

Това е реплика на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева от нова порция изтекли записи на нейни разговори с други хора, направени вероятно през февруари месец тази година и чиято автентичност не е потвърдена. По това време се разрази скандалът по аферата със специални разузнавателни средства "Червеи", заради която главния прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на Янева, тя подаде оставка, а впоследствие срещу нея започна дело.

Именно в деня, в който се проведе третото заседание по процеса, по който тя е подсъдима с бившия шеф от ДАНС Тодор Костадинов, във Фейсбук профила на сайта "Бивол" се появи втора част на разговорите, на които може да се разпознаят гласовете на Янева и отстранената съдийка от търговското отделение на Софийски градски съд Румяна Ченалова. В звуковия файл се чува и гласът на непознат мъж, неидентифициран засега. Записът е дълъг една минута.

Той е изтекъл в интернет платформата за анонимно споделяне "Balkanleaks", като вчера "Бивол" разпространи и първата част. На записите Янева разказва, че и председателят на Върховния административен съд Георги Колев се опитвал да я спаси от наказание заради скандала "Червеи".

В първия се чува Янева да казва на Ченалова, че Георги Колев й е споделил, че звънял на премиера Борисов, но той "не  вдигал". В разговора премиерът е наричан "Бойко". От разговора се разбира, че "Жоро и Бойко" са близки и че едва ли не по всяко време могат да се чуят за развитието на нещата.

В новата порция от днес (чуйте във звуковия файл) става ясно, че  премиерът Бойко Борисов е натискал главния прокурор Сотир Цацаров да действа срещу Янева. Няколко дни преди Цацаров да поиска отстраняването на Янева, премиерът публично  даде "зелена светлина", че срещу Янева може да се действа и обяви, че виновните трябва да понесат наказания и назова името на вече бившия председател на СГС.

Ето част от разговора:

Янева: Жоро ми се обади и ми вика: по-добре да те отстраниме", защото той законът знаеш ли как е – когато е образувано срещу тебе производство могат да те отстранят, тоест преценка, обаче когато си привлечен като обвиняем трябва да те отстранят, тоест императивно. И сега, ако те днеска не ме отстранят, той ще ме привлече, което е още по-лошо. И по-добре да ме отстранят".

Мъж: Цецо натиска яко. Побъркал се е, побъркал се е!

Янева: 100%, 100%…

Янева: Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил. Той снощи като ми се обади ми вика: "Т‘ва е най-малкото, което успях да направя в тая цялата ситуация".


Засега за подобен разговор потвърди единствено Румяна Ченалова, която пред "Бивол" не е отрекла, че е говорила с Янева, но е отказала коментар. Пред "Дневник" вчера Георги Колев напрактика отрече да има по-специална роля в отстраняването на бившия председател на СГС. Янева не е коментирала засега. Утре, когато е редовното заседание на Висшия съдебен съвет и най-често главният прокурор може да бъде питан по актуални теми, Цацаров ще отсъства. Днес от държавното обвинение съобщиха, че той и неговият заместник Пенка Богданова са заминали на официално посещение в Белгия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване