11/05/15 19:01
(http://www.dnevnik.bg/)

За поредна вечер полицейски протести блокираха София и други градове (допълнена)


За трети пореден ден служителите на МВР протестират срещу планираното орязване на бъдещите плащания и привилегии в сектора "Сигурност". Вчера правителството реши да направи отстъпки от първоначалните си идеи. Запази обаче твърда позиция за махането на индексирането на заплатите всяка година с по 2%  от натрупан стаж. Както и за свиването на отпуските от 30 на 20 работни дни. Полицаите не приеха отстъпките.

От 18 до 20 часа около 500 протестиращи изцяло блокираха движението на "Орлов мост" в София през кръстовището на булевардите "Цариградско шосе" и "Евлоги и Христо Георгиеви", което предизвика колони от чакащи автомобили, съобщи агенция "Фокус".

Протестът на полицаите е мълчалив и обстановката е спокойна.

Този път за разлика от преди обаче от Синдикалния алианс "Сигурност" в МВР са пуснали уведомление до общината, с което информират, че от 18.30 до 20 часа ще има протест на "Орлов мост", който ще е под формата на флашмоб. Това е обявено и на страницата на синдиката във "Фейсбук".


За трета поредна вечер на международния път Е-79 край Враца към Мездра се събраха недоволни от орязването на социалните им придобивки полицаи, съобщи БНР.  Протестът им е спонтанен за разлика от сряда, когато имаше уведомителни писма.

В 18 часа се очакваше полицейски служители да блокират входа на Пазарджик от магистрала "Тракия", но в последния момент промениха намерението си и се събираха пред сградата на полицейското управление в града.

Насроченият протест в Бургас няма да се състои. От четирите синдиката уведомиха в декларация, че до провеждане на националния протест на 8 ноември в София няма да организират протестни действия и други прояви за изразяване на недоволство. Пред  Съдебната палата в града се събраха служители, които заявиха, че са се събрали "за да се видят и да си поговорят".

Служителите на полицията в Плевен отново са блокирали движението на главния път София-Русе в района на голям хипермаркет, съобщи БНР. Според представителят на синдиката Милена Любенова са се събрали около 800 души, които отново са били подкрепени с присъствие на служители от "Съдебна охрана" и от охраната на затвора. Според решението на синдикатите протестът ще продължи и утре вечер в 18 ч. на главния път София-Русе, след което в неделя ще се "пренесе" в София.

Пред сградата на Районното полицейско управление във Велико Търново за трета вечер протестират цивилни служители на МВР. Те казват, че ще се включат и в националния протест в София в неделя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване