11/05/15 11:42
(http://www.dnevnik.bg/)

Лондон: "Ислямска държава" вероятно стои зад свалянето на руския самолет в Синай


Великобритания заяви в четвъртък, че е много вероятно група, свързана с "Ислямска държава", да стои зад предполагаемата бомбена атака, отговорна за катастрофата с руския самолет в Египет, в която загинаха 224 души, предаде "Ройтерс".

Запитан дали смята, че "Ислямска държава" стои зад произшествието, британският външен министър Филип Хамънд отговори: "Свързана с "Ислямска държава" терористична групировка в Синай пое отговорността за свалянето на руския самолет, при това го направиха непосредствено след катастрофата".

"Ние взехме предвид цялата информационна картина – не само това признание, но и редица други източници на информация. Въз основа на това смятаме, че има значителна вероятност тази терористична групировка да стои зад атаката", обясни Хамънд пред телевизия "Скай".

Вчера Великобритания за пръв път зае позиция по повод инцидента. Премиерът Дейвид Камерън заяви, че с оглед на постъпващата информация Лондон започва да смята, че причината за катастрофата е експлозивно устройство.

Според американското разузнаване последните данни също говорят, че най-вероятната причина за инцидента с "Еърбъс А321" е бомба, поставена на борда от "Ислямска държава" или групировка, свързана с тях, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на няколко високопоставени официални лица, пожелали анонимност.

Службите на САЩ също така предполагат, че някой на летището в курортния град Шарм ел Шейх е съдействал за качването на взривното устройство на борда на самолета.

"Това летище е известно със слабите си проверки за сигурност. Нашето разузнаване предполага, че атентатът е извършен с помощта на някой от аерогарата", заявява един от източниците на Си Ен Ен.

Египетските власти още не са коментирали информацията на американските служби. Досега позицията им беше, че е малко вероятно катастрофата да се дължи на терористичен акт.

След противоречиви твърдения дали изпълняващият чартърен плет "Еърбъс" се е разпаднал внезапно и какво представлява "термалната експлозия", засечена от американски спътник, финансираният от Москва информационен портал Sputnik съобщи във вторник данни от работата на съдебните лекари. Според тях от състоянието на телата може да се заключи, че преди удара в земята на борда на самолета е станал взрив.

Междувременно руската транспортна агенция "Ространснадзор" обяви, че авиокомпанията, извършила полета - "Когалимавиа" (известна още като "Метроджет"), ще спре полетите на всички свои самолети "Еърбъс А321", докато извършва допълнителни проверки.

Великобритания днес обяви, че спира незабавно всички полети до и от популярния египетски курорт Шарм ел Шейх и започва изтегляне на хилядите британци, които се намират в района.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване