11/05/15 10:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Парламентът вече ще мълчи само 5 дни за свалянето на депутатските имунитети


Депутатите намалиха от 14 на 5 дни срока, след който Народното събрание да се произнася по искане на главния прокурор за снемане на депутатски имунитет. Така народните представители ще имат само 5 дни да кажат дали доброволно се отказват от защитата си.

Поправката в парламентарния правилник беше внесена спешно миналата седмица от депутати от управляващото мнозинство - Красимир Велчев (ГЕРБ), Борислав Великов (Реформаторски блок), Михо Михов (АБВ) и Валери Симеонов (Патриотичен фронт), и беше приета с 86 гласа "за", 26 "против" и 17 "въздържал се" веднага след свалянето на депутатския имунитет на лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му в партията Десислав Чуколов по искането на главния прокурор Сотир Цацаров от 12 октомври за нахлуването им в клекшоп на ул. "Раковски".

Така депутатите отвориха възможността за по-бързо произнасяне по второто искане на главния прокурор Сотир Цацаров от 26 октомври - за сваляне на депутатските имунитети и задържането на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на заместника му в партията Десислав Чуколов заради нахлуването им на 23 октомври в НАТФИЗ. Очаква се това да стане следващата седмица.

Според вносителите на поправката 14-дневният срок е необосновано дълъг и това препятства адекватната и своевременна реакция на парламента.

Бяха отхвърлени исканията на депутатите от БСП Таско Ерменков и Чавдар Георгиев срокът, определен от шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) като отрезвителен, да се съкрати съответно на 5 работни дни, или на 7 дни.

Четин Казак от ДПС посочи, че съкращаването на този срок създава основание за опасения, че парламентът ще бъде подложен на обществен натиск по казуси, по които може да се окаже, че нещата не са такива, и напомни, че има случаи, в които обвиненията остават недоказани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване