11/05/15 18:24
(http://pik.bg)

Полицаи от цялата страна се събират на пореден протест

Полицаи от цялата страна се събират на пореден протест

За трета поредна вечер на международния път Е-79 край Враца към Мездра се събират полицаи, надзиратели и служители от съдебната охрана, които са недоволни от орязването на социалните им придобивки. Протестът е спонтанен за разлика от сряда, когато имаше уведомителни писма. Събрали са се едва 10-тина души. Единствените униформени са от "Пътна полиция"

В 18 часа се очаква полицейски служители да блокират входа на Пазарджик откъм АМ "Тракия". В последния момент намерението е променено и около 200 служителите се събираха пред сградата на полицейското управление в града

Насроченият протест в Бургас няма да се състои. От четирите синдиката уведомиха в декларация, че до провеждане на националния протест на 8-ми ноември в София няма да организират протестни действия и други прояви за изразяване на недоволство. Пред  Съдебната палата в града се събраха служители, които заявиха, че са се събрали "за да се видят и да си поговорят". Няма видимо напрежение или признаци да се подготвят протестни действия.  

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време  2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и "Гражданска защита". Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване