11/05/15 09:10
(http://www.klassa.bg/)

Сондата Rosetta може да завърши мисията си, разбивайки се в кометата 67Р

 В края на мисията си през септември 2016 година сондата Rosetta може да бъде разбита в далечната комета, около която орбитира, пишеMailOnline. Очаква се космическият апарат да се приземи по-меко от спускаемия модул Philae, който отскочи няколко пъти от кометата с форма на гумено пате. Сондата ще се приближи бавно, изпращайки към Земята възможно най-много информация. Експерти посочват, че във финалните си моменти Rosetta може да предостави повече данни и по-ясни изображения, отколкото беше възможно с модула Philae. 
Съдбата на сондата на Европейската космическа агенция (ЕКА) се обсъжда от над една година и сега вече предстои да се вземе решение. Друг сценарий предвижда апаратът да кацне на повърхността на леденото небесно тяло и да премине в режим на хибернация до следващото доближаване на кометата до Слънцето. „Кацането, при което сондата ще се разбие е най-добрият от научна гледна точка завършек на мисията, на който можем да надяваме,“ казва ученият Мат Тейлър. Такъв разрушителен завършек обаче ще бъде емоционален за изследователите, някои от които работят в екипа на Rosetta от 2003 година. „Ще има много сълзи“, добавя Тейлър. 
Цяло десетилетие беше необходимо на изстреляната през 2004 година Rosetta, за да стигне до кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Модулът Philae беше спуснат на повърхността й на 12 ноември 2014 година, но последната комуникация с него беше осъществена през юли т.г. 
Rosetta продължава да изследва кометата от орбитата си, но мисията й ще приключи след изчерване на горивото, енергията и финансирането през септември. По тази причина някои експерти предлагат на ЕКА апаратът да приключи живота си славно. Предпочитанията се спират на възможността сондата да се насочи със съвсем ниска скорост към повърхността на кометата. Rosetta има по-мощни сензори от Philae и при бавно спускане би могла да събере повече данни и да заснеме по-качествени снимки на повръхността. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване