11/05/15 06:43
(http://www.klassa.bg/)

Уникален позлатен пръстен с полускъпоценен камък е последната находка от сезон Перперикон-2015.

 "Находката бе открита още през септември, но беше в плачевно състояние и покрита с дебел слой патина", съобщи проф. Николай Овчаров.

След работата на химици и бижутери тя се показа в пълния си блясък. Това е дамски сребърен пръстен, покрит с дебел слой позлата. Използвани са различни златарски техники, а в изящната касета е вграден камък от обсидиан (вулканично стъкло).

Той е шлифован прецизно, което според специалистите е много трудно, тъй като този камък е изключително твърд. Пръстенът се датира в ХІV в. и е носен от високопоставена аристократка.

Той пряко кореспондира с богатството на Перперикон през това столетие. От това време са открити стотици златни и сребърни монети, нагръдни кръстове, обеци и други накити. Не случайно в един документ на Вселенския патриарх в Константинопол от 1337 г. се казва, че епископът на Перперикон бил толкова богат, че му било наредено да плаща пенсията на митрополита на големия беломорски град Филипи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване