11/06/15 11:14
(http://www.dnevnik.bg/)

Банковите квестори и членовете на регулаторите да декларират били ли са в ДС, предлагат депутати

Квесторите в списъка на Българската народна банка (БНБ), както и главният секретар и директорите на дирекциите в регулаторните комисии да бъдат добавени в списъка на държавните длъжности, които още при кандидатстване за поста да подават декларация били ли са в Държавна сигурност (ДС). Тези поправки в Закона за достъп и разкриване на принадлежност към бившите тайни служби е внесено от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов и Методи Андреев от ГЕРБ.

В списъка се предлага да се добавят съдебните заседатели, членовете на инспектората към Висшия съдебен съвет, членовете на управителни и надзорни органи на държавни или общински дружества с над 50% публично участие, районните кметове, техните заместници и секретарите на районните администрации. Според вносителите, които дадоха пресконференция в парламента, промените ще важат и за вече заемалите такива постове.

По думите на Славов сред дружествата ще попаднат "Булгаргаз", Националната електрическа компания (НЕК), Българският енергийния холдинг (БЕХ). Димитров избори регулаторите - Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за защита на конкуренцията, като подчерта и важността на проверката на банковите квестори, включително и на тези, които в момента работят по фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Попитан дали ГЕРБ ще даде подкрепа на закона, Методи Андреев заяви, че сегашното предложение е допълнение на пропуски по вече приети преди около година нови длъжности, които да подават декларации. Той уточни, че предлагат и да не иска изрично съгласие, а автоматично да се изисква такава информация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване