11/06/15 14:20
(http://www.dnevnik.bg/)

Владимира Янева е трябвало да бъде разследвана и дисциплинарно


Петчленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ даде зелена светлина за образуване на дисциплинално производство срещу бившата председателка на Софийсикя градски съд Владимира Янева във връзка нейни актове по разработката "Червеи", информира сайтът "Правен свят".

Съдебният състав  от петима съдии отхвърли жалбите на  Янева и на Висшия съдебен съвет, което означава, че  потвърждава определението на Тричленния състав от 5 август т.г.. А в акта на Тричленния състав се казва, че ВСС  незаконосъобразно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу съдия Янева за разработката "Червей".

Два пъти ВСС отхвърля предложението на правосъдния министър за дисциплинарно разследване на Янева


Предложението за дисциплинарно разследване на Янева беше направено в началото на годината от правосъдиня министър Христо Иванов заради издадени разрешения за използване на СРС от председателката на СГС за срок, многократно надвишаващ допустимия в закона. Министърът се мотивира с доклад на Националното бюро за контрол на СРС, от който стана ясно, че бившата шефка на СГС е подписала четири разрешения за използването на специални разузнавателни средства по един казус за срок общо от 300 дни, което е в нарушение на закона. Тогава Христо Иванов поиска и уволнението на Владимира Янева.

Междувременно обаче главният прокурор предложи тя да бъде отстранена от длъжност заради започнато от прокуратурата досъдебно производство по разработката "Червеи", което ВСС прие, а искането на Христо Иванов за дисциплинарно производство отхвърли на 19 март т.г. с мотив, че разрешенията за СРС са съдебни актове, които ВСС няма право да проверява, тъй като съдиите имат функционален имунитет. Това мнение са изразили тогава председателят на ВАС Георги Колев, Ясен Тодоров, Румен Боев, Галя Георгиева, Светла Петкова и други, принадлежащи към мнозинството, което цяла година пренебрегваше сигналите за нарушения в случайното разпределение на делата в СГС и в административното управление на съда. Отказът беше прецедент - до този момент ВСС не беше отказвал да заведе дис;циплинарно дело, щом има направено предложение.

Предложението е било подкрепено от председателя на ВКС Лозан Панов, от  Калин Калпакчиев и други членове от малцинството, според които поставените въпроси ще се решат в рамките на дисц5иплинарното дело, но не може да се откаже то да бъде образувано, щом е поискано от законно определен орган.

Министър Христо Иванов прави ново предложение на 26 март, като предостави на ВСС документите с разрешенията за СРС от Янева, да се запознае съветът. ВСС повторно отхвърли и5скането - този път мотивът на кадровиците бе, че министърнът не  е обжарвал пред ъсда предишния им отказ.

Министърът обжалва пред ВАС и на 5 август Тричленен състав на ВАС отмени отказа на кадровия орган. Жалби подадоха и Янева, и ВСС, които сега Петчленния състав отхвърли, без да обсъжда по същество отказа на ВСС. Съдът приема, че жалбата на ВСС не е допустима,  защото в конкретния случай "не е страна в административното производство по издаването на инд5ивидуален админ5истративен акт" А жалбата на Янева недопустима, защото срещу нея не е било образувано дисцплинарно производство, а е било отказано  /тоест тя няма какво да обжалва/.

Произнасянето на Петчленния състав обаче не означава, че срещу Янева ще има дисциплинарно разследване

тъй като Законът за съдебната власт е поставил срокове - дисциплинарка може да бъде образувана до 6 месеца от откриването на нарушението и до 3 години от извършването му. Шестмесечният срок от откриването е изтекъл.

Така може да се окаже, че отказите на ВСС с различни мотиви, последвани от бавенето във ВАС  в насрочванията на делата, са изиграли своята решаваща роля против осветяване в дисциплинарно разследване на нарушения, които бяха в центъра на скандала "Червеи", избухнал в началото на годината и впоследствие затихнал.

"Същината" на казусите: Ако срещу магистрат започне дисципллинарно разследване, той  не може да напусне системата по свое желание /и следователно не може да вземе 20-те заплати, а трябва да чака в неизвестност финала на дисциплинарката/

Най-пресен е примерът  със "спасяването на следовател Петьо Еврото", за който ВАС също се произнесе най-сетне тези дни - че отказът на ВСС е бил незаконосъобразен и срещу него е трябвало да бъде образувано дисциплинарно производство. Той обаче успя да напусне съдебната система по предложение на главния прокурор -  ВСС го освободи вместо да му заведе дисциплинарно дело за нарушенията по процеса Цонев - Попов - Сантиров. А във ВАС делото по жалбата на министър Христо Иванов срещу отказа на ВСС беше насрочена след достатъчно дълго време, през което /или за да/ влезе в сила решението на ВСС за освобождаването на Петров  от системата. Сега в съда на Георги Колев има висящо дело по освобождаването на скандалния следовател.

Произнасянето на Петчленния състав по казуса "Владимира Янева" съвпадна с оггасяването на записи на телефонни разговори между нея и другата придобила незавидна слава с актовете си по търговски дела съдийка Румяна Ченалова. От думите на бившата председателка на СГС в записите се разбира, че председателят на ВАС Георги Колев опитвал да я спаси от остраняване, като звънял на премиера Борисов, но "той не му вдигал". От разговорите им се чува и че "премиерът наредил на главния прокурор да я "опраскат".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване