11/06/15 12:14
(http://www.dnevnik.bg/)

Депутатите забраниха да се нарушава целостта и фасадите на жилищните сгради


Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за етажната собственост, с които се забраняват дейностите, които нарушават целостта и архитектурния вид на етажната собственост, предаде БНР.

Промените предвиждат и управителите на сградите да може да бъдат наказвани с глоба при неизвършен неотложен ремонт. Глобата ще бъде в размер от 500 до 1000 лв. за управителите, а кмета на общината или района да се наказва с глоба в размер от 300 до 700 лв.

Общото събрание вече ще има право да възлага съставянето на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок, в който нововъзникнала етажна собственост да избира управител. С промените се предвижда задължението за извършване на неотложен ремонт в една жилищна сграда да е с особена важност.

Промените бяха приети с със 75 гласа "за", 9 - "против" и 23 "въздържал се", предаде "Фокус".

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт коментира по време на дебатите, че промените предвиждат някои добри неща, но за огромно съжаление и някои не толкова добри неща. "В закона не е предвидено какво се случва с жилищата на етажна собственост, които правят промени във фасадата", каза депутатът.

Манол Генов от БСП посочи, че с тези промени се изменяме функциите на управителния съвет на сградата с това едно решение да бъде взето при подкрепа-50+1%, а не с по-малко от 67%, както е било досега. "Това значи, че лишаваме половината собственици да не дадат своето мнение", каза той.

Рамадан Аталай от ДПС, посочи, че с промените едно решение на управителния съвет на сградата да бъде взето от 50+1% е добро, защото няма как да се събере съгласие на от 100% от съседите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване