11/06/15 07:39
(http://www.klassa.bg/)

Инсталация забавлява минувачите

 Цветна дъга и цифрова изненада очакват посетителите на историческия East End в Лондон. Индустриалният дизайнер Самуел Уилкинсън и невролога Бю Лото наскоро инсталираха Ommatidium, ослепителна инсталация в Hoxton, състояща се от 1500 стъклени кристални лещи и свързана с интерактивна цифрова мрежа. Вдъхновена и кръстена на фоторецепторите, които съставят сложните очи на насекомите, 4.5-метровата скулптура хвърля 5000 постоянно променящите се отразени дъги върху минувачите.

Ommatidium е кулминацията на желанието на Уилкинсън и Тото да "създадем нещо, което вдъхновява, но и също е полезно за обществото и да отпразнуват цифровата иновация с която района е известен."

Намиращ се на 243 Old Street и първоначално представен за 2015 Лондон Design Festival, този на вид специфична скулптура е построена от матово черна стоманена греда, прикрепена към 3.2-метра широк кръг изпълнен от мрежа с ръчно рязани стъклени призми. Структурата хвърля надолу цветни дъги през деня и свети със светодиоди през нощта.

Но многоцелевия Ommatidium е много повече от просто един красив чадър пречупващ светлината. Цифровата улична лампа има вграден WIFI и се свързва с Traces апликацията за информационно извличане разработена от компанията на Лото в Сан Франциско, Ripple Inc.

 
Минувачите използват своето мобилно устройство за достъп до приложението, което ги известява за конкретното място и им предлага информация като карти, туристически съвети, исторически снимки, безплатна музика и др. Хората са насърчавани да оставят след себе си съобщения в приложението.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване