11/06/15 11:28
(http://pik.bg)

Кунева: Основни пречки пред участието на малките и средни предприятия е трудността да се свържат в каналите за търговия при ТТИП

Кунева: Основни пречки пред участието на малките и средни предприятия е трудността да се свържат в каналите за търговия при ТТИП

Основни пречки пред участието на малките и средни предприятия е трудност да се свържат в каналите за търговия и за стандартите за качество, особено когато се различават от това на ЕС.

Това каза по време на парламентарен контрол вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на въпрос свързан с анализ на рисковете, ползите и въздействието върху малкия и средния бизнес в България от подписването на Споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между САЩ и ЕС.

По думите на Кунева, от малките и средни фирми често се изисква да предоставят прекалено детайлна информация и да се ориентират на сложния пазар. Според нея някои от тях са неконкурентноспособни на американския пазар. „Друг проблем са липсата на закрила при патентните на ЕС и САЩ“, каза тя. Според нея тези проблеми не произлизат от правителствената политика. Вицепремиерът посочи, че очакваните положителни промени след подписване на споразумението е повишаване на качеството на предоставяните продукти и услуги, намаляване на разходите.

Тя уточни, че в Министерството на икономката има създадена междуведомствена група, която е 73 души. Във връзка с въвеждането на ГМО продукти с това споразумение тя уточни, че ЕП е отхвърлила предложението да има ограничаване на ГМО продуктите. „Ние като страна-членка ще го кажем, имаме мнение по този въпрос. Дали ще можем да го обърнем, дали някои от страните членки може да направи достатъчно критична маса за да го промени не мога да поема отговорност. Съгласна съм, че трябва да се говори повече за ТТИП“, допълни Кунева. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване