11/06/15 07:56
(http://www.klassa.bg/)

Меглена Кунева: РБ трябва да запази лицето си и да не се разтваря в ГЕРБ

 - Г-жо Кунева, съгласна ли сте, че Борисов ви подари Плевен?

 

- Нека спрем да обиждаме избирателите – гражданите, а не политиците решават кой да управлява. Сега, след изборните страсти, е време да направим следващата крачка, а тя е да говорим по същество как се развива през следващите години страната през местната власт, в сътрудничество с централната. По емоциите около изборите вече се говори достатъчно. Да направим така, че всички общини да се чувстват обгрижени, защото това са резултатите, които хората са поискали и които са реализирани през вота им. Нека кметовете сега оповестят програмите си. Ако целите са примерно да се направи инфраструктура, трябва да е ясно тази инфраструктура как изглежда, откъде ще се вземат парите, в какви срокове, през каква гаранция за честни обществени поръчки. Т.е. всички онези цели, за които са говорили кандидатите по време на кампанията, да бъдат разписани през мерки, буквално месец по месец, и да бъдат комуникирани и работени съвместно с централната власт.

 

Малко преди вота премиерът Борисов каза на заседание на МС, че отива да открива пречиствателна станция в Несебър, подчертавайки, че това е град, в който кметът не е от ГЕРБ. Разчетох го като добър сигнал към спокойствието, в което хората трябва да вярват, за да направят свободно своя избор.

 

Аз лично бих очаквала да се съберат колкото е възможно по-скоро всички кметове, да се запознаят с вижданията на министър-председателя, на министрите,

 

да се хванем

 

за ръце и да

 

направим от

 

страната си

 

това, което

 

трябва да бъде

 

- В Добрич пък изненадващо детронирахте знаков, дългогодишен кмет, издигнат от ГЕРБ.

 

- Не бих употребила думата “детрониране”. При Йордан Йорданов победиха оптимизмът и вярата във възможността за промяна и че той може да я направи. Той през цялото време излъчваше тази вяра много силно, вероятно защото е млад и много енергичен. Познавам добре г-жа Детелина Николова. Когато говорих пред симпатизанти на РБ, аз казах няколко добри думи за нея, както смятам, че трябва да бъде. Ако нещо е направено добре, за него трябва да се каже добра дума. Винаги в едни избори единият печели. При тази смяна двамата трябва да си стиснат ръцете и да кажат: “Продължаваме да работим за тези цели, които се припокриват.” Смятам, че

 

между ГЕРБ и РБ

 

има естествено

 

припокриване

 

на целите

 

В общинския съвет те ще продължат да работят заедно. Много е важно да се постъпи с необходимата доза толерантност, интелигентност и благородство, които не трябва да са чужди на българския политически живот. Йордан Йорданов е явление, което се надявам да се разпространява в България. И ще поема моите лични гаранции това да продължи да се случва - в политиката да влизат млади, ентусиазирани, енергични хора, които да знаят, че при честно състезание могат да постигнат резултат. След 3-те мандата на г-жа Николова очевидно по-голямата част от гражданите на Добрич решиха да дадат подкрепата си отново в център-дясно, но на ново лице. Идеалната ситуация е да има взаимодействие между хора с опит и такива, които сега започват. Очаквам г-жа Николова, с толерантността на един по-опитен политик и на жена да подаде ръка и да се направи успешна политика в Добрич. Сигурна съм в добронамереността на Йордан Йорданов. Радвам се, когато млади хора решават да работят за града си - така, както преди години се радвах на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, така, както на много места ние от РБ сме подкрепили кметове на ГЕРБ. Да не забравяме, че

 

ние предложихме

 

общи кандидатури

 

на ГЕРБ и РБ

 

А имаше и градове, в които подкрепихме техния кандидат, без той да е и на РБ - в Ловеч, Бургас, Сливен. В Пловдив взехме решение да застанем зад сегашния кмет на ГЕРБ. По никакъв начин не бих казала, че сме му подарили победа, макар че резултатът беше много близък. Хората постъпват разумно и когато ние, политиците, не им пречим да постъпят така, резултатът е добър.

 

- Казвате, че се радвате, когато и жените могат да покажат на какво са способни във властта. Как гледате на варианта жена президент за догодина?

 

- Положително.

 

- Вие лично бихте ли се впуснали отново в надпревара за “Дондуков” 2?

 

- Изобщо не е обсъждана подобна тема.

 

- А на кандидатурата на Радан Кънев за президент как гледате? Той призна, че е готов за това.

 

- Аз се явих преди като независим кандидат и тогава говорех от собствено име. Друго е да се явяваш с партийна подкрепа. Така че аз никога не бих поставила каруцата пред коня.

 

Засега изобщо не обсъждаме кандидатури. Много ми се иска, когато говорим от името на РБ, да има решения на РБ. Това означава възстановяване на органите на нашата коалиция, записани в споразумението ни, и взимане на общи легитимни решения. Много често ме питат защо говоря от името на “Движение България на гражданите” (ДБГ). Ами когато няма формално общо решение на РБ, който и да е от лидерите на партиите не може да говори от името на целия блок. Иначе на мен са ми много скъпи успехите на всички колеги. Поздравявам ги за резултатите на изборите - ДСБ имат жена кмет в Симеоновград - Милена Рангелова, колегите от СДС в София се представиха чудесно. Кметовете и общинските съветници, които РБ направи в цялата страна, са добри знаци, че не сме коалиция на жълтите павета.

 

Когато говорим за победа, трябва да направим една уговорка. Победата тук не е премерване на сили между партиите. Да, благодарим на всички симпатизанти, но победата тук е в приоритети, които са важни за много хора. Така се печелят избори всъщност. Има много да наваксваме в дебата - не между политиците, а гражданите на България да говорят за миграцията, за демографската криза, какво им пречи, за да развиват икономиката си, образованието, здравеопазването. Малко се говори по европейски теми, а ако погледнете дневния ред на ЕК за 2016 г., буквално на всеки ред има нещо, което ни засяга.

 

- Одобрявате ли идеята за предварителни избори между вас и ГЕРБ, при положение че при такива съотношението на силите няма да е в полза на РБ?

 

- Много е рано да се говори за това. Има много детайли и първото нещо, което трябва да формулираме, е запазването на самостоятелното лице и приоритетите на РБ. Важно е да се внимава дали РБ ще се разтвори в следващите избори в по-голямата партия, или ще запази своята самостоятелност. Това всъщност е въпросът.

 

- Лансирате настойчиво машинното гласуване.

 

- Да, защото това е лесно и прагматично решение, чрез което ще избегнем хаоса, на който станахме свидетели, и също ще върнем доверието на гражданите, че изборите са честни. Обезсърчително е, че в XXI в. се явиха толкова много неразчетени, сгрешени, невалидни бюлетини. Това, което предлагаме, е много просто – на първо време искаме да се въведат машини, които да сканират бюлетините и после да обобщават резултата. Така няма да има съмнения, че някой подправя данни, няма да ги има тези многократно зачерквани протоколи. Толкова е лесно, че

 

да не го

 

направим, е

 

по-скоро липса на

 

политическа воля

 

и за мен това е страшното. Дали ще се наемат машините, или ще се купуват, ще се реши, но така или иначе няма да излезе повече от 12 млн. лв., дори с купени нови машини. Еднократна инвестиция. А сега всеки път изборите струват 50 милиона. Това е първата стъпка. След това трябва да вървим към машинно и електронно гласуване. Най-малкото защото за него гласуваха 1.8 млн. българи, повече от за която и да е партия. Трябва да затворим всеки извор на корупция. Защото това е корупция. Когато техническите решения са ясни и те не се прилагат, чувството, че някой не иска да го направи, е много силно. Ако искаме, ще стане. Искам да благодаря на младия юридически екип - това е наистина предложение на ДБГ, но съм сигурна, че РБ ще го подкрепи като цяло, че направиха бързо текстовете и те могат да се гледат буквално веднага.

 

 

 

 

 

 

CV

 

Родена на 22 юни 1957 г. в София

Завършила е право в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е в университетите в Джорджтаун - САЩ, и в Оксфорд

Бе главен преговарящ за присъединяването ни към ЕС и министър по европейските въпроси в кабинетите “Сакскобургготски” и “Станишев” и първият ни еврокомисар (2007-2010 г.)

На 1 юли 2012 г. създаде партия “Движение България на гражданите” (ДБГ)

Вицепремиер в сегашното, второ правителство на Бойко Борисов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване