11/06/15 17:00
(http://www.klassa.bg/)

МРРБ проведе дискусия върху концепцията за децентрализация на държавното управление

 „Стремим се да разработим добра и работеща стратегия за децентрализация. Затова организираме поредица дискусии, на които да обсъдим идеите с широк кръг заинтересовани страни, да постигнем консенсус на експертно ниво и едва след това да предложим готовия проект за обсъждане в Съвета по децентрализация на държавното управление.“ С тези думи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов откри втората тематична експертна среща, свързана с изготвянето на проект на Стратегия за децентрализация (2016-2025 г.) и Програма за нейното изпълнение (2016-2019 г.).

 

На форума бяха представени промени в анализа на процеса на децентрализация, обсъдени на първата работна среща, варианти на концепцията за децентрализация и следващите стъпки по изготвяне на стратегията.

На базата на разискванията от предишната дискусия, бяха предложени два варианта на концепция:

Вариант А: Местно самоуправление. Продължаване на процеса на децентрализация чрез прехвърляне към общинското ниво на самоуправление на нови правомощия и ресурси за тяхното изпълнение;

Вариант Б: Регионално и местно самоуправление. Въвеждане на второ ниво на самоуправление, над общинското на нивото на регионите от ниво 2.

Участниците в дискусията – областни управители, представители на Министерския съвет, министерства, Националното сдружение на общините в Република България, регионални сдружения на общините, научните среди и неправителствени организации, се обединиха около идеята да се търси баланс между предимствата на двата варианта. До края на месец ноември предстои ново експертно обсъждане на концепцията за децентрализация и разработен на тази основа проект на стратегия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване