11/06/15 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Наноклетка не пропуска светлина, а само течности

 Как да задържите светлина вътре в нещо, което е пълно с дупки? Това може да звучи като странен въпрос, но с него се борят изследователите за да създадат нов вид на микроскопски контейнер, който задържа светлината вътре, но позволява на течностите преминават през него.


Светлината има навика да намира своя път през най-малките дупки. Ако искате да задържите светлината в пространство е необходимо да попълните всяка пролука, освен ако не искате да видите какво има вътре.

Но екип от изследователи от Австралийския национален университет в Канбера са създали нещо, което наричат оптични метаклетки. Както съобщава New Scientist, тези в момента концептуални клетки могат да бъдат изградени с помощта наножици като ленти. Тези проводници поглъщат и отразяват светлината по странни начини и модела на екипа показва, че 200-нанометра тел могат да абсорбират светлина от до 100 нанометра от тяхната външна повърхност

Това означава, че когато проводниците са сплетени като ограда, дупките позволяват преминаването на течности, докато светлината плътно задържана в добре дефинирано пространство. Разбира се, всичко това е теоретично и отборът сега трябва да го направи реалност. Ако те успеят да направят това, клетките могат да се използват за предпазване на живи клетки от електромагнитни лъчения, докато все още им се доставят течности и хранителни вещества.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване