11/06/15 08:31
(http://www.klassa.bg/)

Ново лекарство съчетава антибиотици и антитела, за да се бори със скрити бактерии

 Учени от фармацевтичната компания Genentech са въоръжили бойците на имунната система с антибиотици, което им позволява да се борят с бактериите, които се крият от лекарствата в клетките на тялото, пише The Verge. Изследователите са свързали антитяло с дериват на групата антибиотици рифампицин. Полученият в резултат медикамент може да се окаже мощна нова терапия срещу стафилококи ауреус. Препаратът е помогнал на лабораторни мишки да се излекуват от възпаление, достигнало до фаза, когато конвенционалните антибиотици спират да действат. И това е само една от силните страни на новата техника. За разлика от несвързан антибиотик рифампицин, “тандемът” антитяло-антибиотик е в състояние да унищожава стафилококите вътре в клетките. Това означава, че в бъдеще тази техника би могла да се използва за лечение на хора, страдащи от животозастрашаващи, устойчиви към антибиотици инфекции.
Стафилококи ауреус е често срещана бактерия. Приблизително 30 процента от хората я носят в носната си кухина. В повечето случаи това не причинява проблеми, но понякога бактерията предизвиква сериозни, повтарящи се инфекции, които могат да бъдат фатални. Още по-тревожен е фактът, че някои от щамовете на бактерията са устойчиви срещу конвенционалните антибиотици. Вид устойчива бактерия - метицилин-резистентният стафилокок (МРС), причинява над 80000 инфекции и води до смъртта на 11285 души всяка година. По тази причина изследователите се опитват да намерят начин да унищожават патогена, когато се намира вътре в клетките, където антибиотиците не могат да го достигнат.
Екипът от Genentech е постигнал точно това, поне при експерименти с мишки. Животните, които са били лекувани с новия медикамент са оздравяли от инфекция по-бързо и с по-малко вредни за здравето ефекти от мишки, които не са получили лекарството. Учените са прикрепили антибиотици към антитела на имунната система, използвайки аминокиселини като лепило. Лекарството е в ранна фаза на разработка, но първоначалните резултати са обещаващи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване