11/06/15 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Робот ще поправя сателити

 Самопоправящ се робот на космическата станция не е достатъчно за да задоволи лудия стремежа на НАСА, за да прибливи роботите до реалността.

Visual Inspection Poseable Invertebrate Robot (VIPIR) е най-новото развитие в създаването на флотилия от роботи, които да поправят сателити в орбита. Докато НАСА иска да вярваме, че той ще бъде управляван от базирани на земята хора и това ни приближава до изцяло самоуправляваща се роботизирана армия.

VIPIR е оборудван с фиксирана ситуационна камера, стетоскоп и моторизирана камера с варио обектив. Ситуационната камера е с фиксиран обектив с 6мм фокусен диапазон, за да осигури точност, когато позиционира робота и зразполага в стетоскопа. Стетоскопа може да се удължи до 86 см и се огъва до 90 градуса. 8-24 мм варио обектив е оборудван с чифт малки с 1 см диаметър двигатели за контрол на увеличението и фокуса и е в състояние да покаже подробности малки като 0.5 мм, или по-тънки от кредитна карта.

Всяка камера е с интегрирана светлини, за да се гарантира, че областта на работа е добре осветена. Целта на робота е да осигури очи на хората които не могат да се преборят със суровата околната среда на космоса, проверка на микрометероидни удари, изследване на аномалии и помощ при сателитни ремонти.

VIPIR претърпя успешен демонстрационен тест през май 2015 като си партнира с роботизирана майсторът на Международната космическа станция Dextre. Хванат от по-мобилния робот, VIPIR забелязва разнообразни сателитни части от различни разстояния. После на VIPIR беше възложена задачата да използва стетоскопската си камера в "кутия за решения", симулатор на инспекционната дейност.

Следващата фаза е Robotic Refueling Mission (RRM), където VIPIR и Dextre отново ще образуват очарователно и малко зловещо партньорство, за да служат като обслужващ персонал на космическа бензиностанция. Роботите ще прехвърлят ксанон, газ използван от йонните двигатели, като доказателство на концепцията, че те могат да обслужва и зареждат спътници в космоса.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване