11/06/15 07:49
(http://www.klassa.bg/)

Сияния на неочаквани места

 Северното Tсияние е едио от най-красивите светлинни шоута на Земята, но обикновено се наблюдава от живеещите в най-студените краища на света. През последните няколко нощи, хората в цялото севернот и южнот полукълбо се радваха на ослепително, цветно небе, благодарение на геомагнитни бури, които започнаха в началото на тази седмица и може да продължат до утре.

Какви са причините за тези сияния? Всичко започва, когато се загрее повърхността на Слънцето. Повишена слънчева активност изригвания от високоенергийни светлинни вълни и заредени частици. В някои случаи, Слънцето изригва гигантски облак от намагнитизирана плазма в космоса. Когато слънчевия материал от тези изригвания се насочи към Земята, той се сблъсква с магнитното поле на нашата планета, като предизвика геомагнитни бури.

Сияние са получава, когато смущения в магнитното поле изпраща заредени частици, които падат към Земята, където те се сблъскат с молекули в атмосферата отделят светлина. Кислородни молекули излъчват жълто-зелена светлина, когато те бъдат заредени, докато азота произвежда брилянтно синьо и лилаво-червено.

Според НАСА, сиянията от тази седмица, които са били видими на юг чак до Уисконсин и щата Ню Йорк, са резултат от високоскоростен поток от слънчев вятър, изтичащ от "коронална дупка" на повърхността на Слънцето.

 
 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване