11/06/15 17:40
(http://www.klassa.bg/)

Хората биха могли да плуват по-бързо, имитирайки медузите и змиорките, смятат учени

  Хората плуват неефективно от стотици години, а биха могли да се движат по-бързо във водата, имитирайки змиорките и медузите, посочват учени, цитирани от The Telegraph. Eксперименти на Станфордския университет за пръв път разкриват как точно плуват морските създания и откритието е изненадващо.
Досега се смяташе, че медузите и змиорките менога се изтласкват срещу водата подобно на хората плувци, когато ритат с крака. Новото изследване установява обаче, че с движенията си животните всъщност засмукват вода към себе си, създавайки течение, което ги задвижва напред. Така те спестяват енергия и се плъзгат елегантно с пулсиращи движения през водата.
“Това обърка всичките ни представи,” казва преподавателят в Станфорд Джон Дабири. “Опитите ни показват, че медузите и змиорките всъщност засмукват водата пред тях, за да се придвижат напред, вместо да избутват водата зад тях, както се предполагаше преди.” Ученият смята, че е възможно да се подобри човешкото плуване, ако тялото може да генерира ниско налягане чрез движения, подобни на тези на змиорката. “Предизвикателството е, че хората не са гъвкави като змиорката, а плуването на повърхността на водата значително увеличава съпротивлението на водата.”
Преди около три години проф. Дабири започва да подозира, че учените имат напълно погрешно разбиране за подводното движение. За да разберат как змиорките и медузите постигат грациозното си движение, Дабири и колегите му са напълнили огромен аквариум с малки стъклени зрънца и разработили специална камера. Плувайки, медузите и змиорките са предизвиквали движението на зрънцата, което е било проследявано с лазери и записвано с дигитални камери за части от секундата. Компютърни изчисления са показали, че когато змиорката се плъзга напред, тя създава джоб от вода с ниско налягане във всяка извивка на тялото си. Преминаването на намиращата се пред змиорката вода към тези зони с ниско налягане избутва морското създание напред. Задвижването на медузите е подобно. Изследователите се надяват, че откритията им биха могли да помогнат подводниците и корабите да се движат по-ефективно, имитирайки природните механизми.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване