11/07/15 07:39
(http://www.klassa.bg/)

Forbes: Ако ИД не е взривила руския самолет, тогава кой?

 Внезапно скорост набра мнението, че причината за катастрофата на самолета с руските туристи е станала не ракета или технически проблем, а бомба, заложена от „Ислямска държава”, пише анализаторът на The Forbes Мелик Кейлан. ИД наскоро пое отговорността за случилото се и разпространи клип, на който, както твърдят ислямистите, е заснето падането на самолета.
Кейлан обаче е учуден, че ИД е направила съответното изявление редица дни по-късно, а самата катастрофа е станала именно над контролираната от ислямистите територия на Синайския полуостров.

Авторът представя своя версия: „Бомбата е била използвана от някоя „трета страна”, доста компетентна технически, която съзнателно е искала да припише тази заслуга на ИД и затова е настроила часовника на бомбата, за да се взриви тя над конкретната ивица земя на Синай”. „Ако се замислим за стратегическите увертюри, би било предрешено, че ще се случи нещо подобно, при което то ще е насочено конкретно срещу руснаци и, според мен, не против никой друг. Иначе казано, за всеобща паника причини няма”, разсъждава Кейлан. 

Кейлан припомня, че лятото висшите ръководители на Саудитска Арабия са се срещали с представителите на Кремъл. По думите му, саудитците са обещавали в замяна на оставката на Асад да покачат цената на петрола и „да намалят нажежаването на антируската ислямистка активност в Чечня и други места”. Кейлан предполага: когато Путин е изпратил авиацията и войските в Сирия, с това той е „отрязал саудитците и дори с презрение е покачил залозите в играта”. 

Кейлан смята за малко вероятно участието на египетските власти в залагането на бомбата в руския самолет. Но, според него, в египетската йерархия на властта най-вероятно има и такива, които в регионалния конфликт симпатизират на сунитите – „страната, оглавявана от саудитците и катарците”. 

„Вероятно, никога няма да разберем как именно това е било направено или от кой конкретно, но общата обстановка навежда на мисълта, че този инцидент, вероятно, е част от борбата между страните от Персийския залив, Риад и Москва за господството в Близкия изток. Не искам да казвам, че саудитците са извършили терористичен акт, спонсориран от държава, но в миналото ние сме наблюдавали в по-широкия лагер от държави от Персийския залив и саудитците признаци за това, че страшно много независими актьори подкрепяха „Ал Кайда”, Движението на талибаните” и антиамериканските бунтовници в Ирак. Изглежда логично, че някоя част от тази среда е съпричастна към взрива на бомбата на борда на самолета”, пише в статията. 

„В Близкия изток се води яростна тайна война, толкова кървава, колкото и видимия конфликт.Гибелта на руския пътнически самолет, май че, е част от тази война”, прави извод авторът.

Какво следва? „Повторно нахлуване във въздушното пространство на Египет няма да има, но, вероятно, следващата мишена за ответен удар ще станат активите на страните от Персийския залив и Саудитска Арабия. Разбира се, в случай, че Москва не се откаже от подкрепата на Асад”, разсъждава авторът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване