11/07/15 08:38
(http://www.klassa.bg/)

България е с най-високи лихви по ипотеките в ЕС

 България е с най-високи лихви по ипотечните кредити в Европа, показват данни на консултантската компания ЕРА. Според Франсоа Ганьон, президент на ЕРА Европа, това може да е сериозна пречка за покупката на жилище у нас, пише "Стандарт".
 През тази година средните лихви в страната ни достигат 7,3% при заемите със срок 20-25 години. В Турция и Германия лихвите са над 7 пъти по-ниски - 1,1% и за двете страни.
Все още има висока безработица, което също пречи на пазара на имоти. 

Сред страните, в които компанията оперира, България е на четвърто място по най-висока безработица с ниво от 9,4% към септември 2015 г. Преди нас са Кипър с 15,1%, Португалия - 12,2%, Франция - 10,7% и Турция - 10,1%. Най-ниска остава безработицата в Швейцария - 3,2%.

Въпреки спънките пазарът на имоти в столицата е доста оживен. Това се дължи на ниските лихви по депозитите и възстановяване на търсенето, което е довело до ръст на цените, каза Теодора Димитрова, изпълнителен директор на "ЕРА България". 

Компанията отчита над три пъти по-голям ръст на сделките в София през първите девет месеца на годината в сравнение с общия ръст на сделките, отчетен от Агенцията по вписванията - съответно 64% и 20%. Във Варна и Бургас има минимален ръст на броя на сделките.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване