11/07/15 08:10
(http://www.klassa.bg/)

Древни космически сблъсъци може да се променили химичния състав на Земята

 Химичният състав на Земята е напълно различен от този на скалите, които вероятно са образували планетата. Учени смятат, че са намерили отговора на тази дългогодишна загадка. Според тях постоянните сблъсъци, които са формирали планетата може да променили състава й, пише Space.
Земята се е образувала чрез акреция - процес на постепенно натрупване на късове материя вследствие на гравитационното привличане помежду им. Горещината от радиоактивността на падащи метеорити и от ударите на скали при непрекъснатото бомбардиране на новородената Земя, е довела до разтопяването на планетата, при което тежките вещества са потънали надолу. Резултатът е богато на желязо ядро, над което са разположени мантия и кора.
Най-древните метеорити, познати като хондрити, са първоначалният материал, от който са се формирали планетите. Предишни проучвания са открили, че вид хондрити, наречени енстатити, съдържат смес от изотопи, която е забележително близка до тази на Земята. Това предполага, че те може да са суровият материал, дал началото на планетата. В сравнение с енстатитите обаче Земята има ниско съдържание на силиций, калий и натрий, а е богата на магнезий, калций и алуминий. За пръв път изследователи смятат, че да намерили обяснение на тази мистерия.
Асмаа Буджибар от базирания в Хюстън Космически център “Джонсън” на американската Национална космическа агенция (NASA) и ръководеният от нея екип са разтопили енстатити при различно налягане. Целта на експеримента е била да наподоби условията по време на формирането на Земята. Опитите предполагат, че вследствие на високата температура скалите в кората на планетата са били обогатени със силиций и магнезий. Компютърният модел, направен от екипа показва, че след това многобройните космически сблъсъци са разрушили голяма част от кората, оставяйки Земята относително бедна на силиций и богата на магнезий. Генерираната от тези колизии горещина може да е довела до отделянето на калий, натрий, калций и алуминий под формата на газове, като голяма част от калция и алуминия са кондензирали и са се върнали обратно на планетата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване